Nyheter

Efter explosionen blev kyrkans foajé second hand-butik

Daniel Dalemo: Folk kommer och lämnar saker hela tiden

Dagen efter explosionen som skakade ett stort bostadshus i Göteborg är det fortfarande full aktivitet i Saronkyrkan.
– Hela foajén har blivit en second hand-butik, säger församlingens pastor och föreståndare Daniel Dalemo.

Tidigt på tisdagsmorgonen inträffade en kraftig explosion i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Saronkyrkan ligger strax intill och redan under morgonen började människor att ta sig till kyrkans lokaler där ett kriscentrum upprättades. Boende i huset som hade tvingats lämna sina lägenheter i all hast fick praktisk hjälp och även informationsuppdateringar.

– Vi höll på hela dagen. De sista gick härifrån vid elvatiden på kvällen, säger Daniel Dalemo till Dagen.

Även under onsdagen kommer kyrkan att vara öppen. Men efter den inledande akutfasen förklarar Daniel Dalemo att det nu framför allt är informationsfrågor som står på agendan.

– 13:00 kommer vi till exempel ha ett informationsmöte där polisen och räddningstjänsten deltar.

Daniel Dalemo, föreståndare för Saronkyrkan i Göteborg

Känns det olustigt för er i personalgruppen i kyrkan att explosionen inträffade så nära kyrkan?

– Jag tror inte att någon har känt sig rädd, men en och annan behöver nog prata av sig om alla intryck från gårdagen, svarar Daniel Dalemo och tillägger att det känns bra att församlingen kan betjäna människor.

Dessutom berättar han att höstens tema i församlingen passande nog är “Gästfri kyrka”.

Efter explosionen i Göteborg har en tillfällig second hand-butik skapats i Saronkyrkans foajé.

Tillfällig second hand-butik i kyrkan

Strax intill Saronkyrkan ligger församlingens second hand-butik. Under veckan pågår verksamheten i vanlig ordning där, men i spåren av explosionen i flerfamiljshuset har även delar av Saronkyrkan förvandlats till en tillfällig second hand-butik.

På telefon förklarar Daniel Dalemo att foajén numera är en sådan plats.

– Folk kommer och lämnar saker hela tiden, säger han med lite högre röst för att överrösta människorna som trängs i lokalen.

Han berättar om att en familj som hade tvingats lämna sin lägenhet och som inte fick återvända hem kom till kyrkan på onsdagsmorgonen i hopp om att hitta träningskläder till ett barn som skulle ha gymnastiklektion på skolan.

Hur gick det för dem?

– De fick bland annat tag på gymnastikskor, svarar han.

Efter explosionen i Göteborg har en tillfällig second hand-butik skapats i Saronkyrkans foajé. På bilden: Carina Cederborg, barn- och familjeansvarig i församlingen.
Efter explosionen i Göteborg har en tillfällig second hand-butik skapats i Saronkyrkans foajé.

Fyra allvarligt skadade

Totalt evakuerades boende från 140 lägenheter efter explosionen. De har ännu inte kunnat återvända till sina hem utan har fått tillbringa natten på hotell och liknande.

16 personer fördes också till sjukhus, fyra av dessa med allvarliga skador. På onsdagsförmiddagen meddelade Sahlgrenska universitetssjukhuset att en av de värst skadade var kvar på intensivvården medan tre hade fått lämna den.

TT uppger samtidigt att polisens bedömning är att explosionen sannolikt inte var en olycka. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och under onsdagen fortsätter polisen att höra de boende.

Exakt hur länge Saronkyrkan kommer att hålla öppet på grund av explosionen vet Daniel Dalemo inte.

– Vi tar det dag för dag, säger han till Dagen.

Fler artiklar för dig