Nyheter

Lärare fick sparken efter att hon vägrat kalla elev “hen”

Selma Gamaleldin: Folk har skrivit saker som att jag är en usel människa

– Man ger signalerna att barnet varken är en flicka eller pojke, men biologin är något man måste acceptera.
Det säger Selma Gamaleldin, vars vägran att kalla en elev “hen” fick stora konsekvenser. Waldorfskolan Solvikskolan i Järna och barnets föräldrar pekar i stället på svensk diskrimineringslag och barnets rätt att bli bemött som det önskar.

Dagen når Selma Gamaleldin på telefon efter att hon själv lagt ut en film på Facebook där hon ger sin syn på sin uppsägning, något som bland annat tidningen Världen idag skrivit om. Över 90 000 människor har sett filmen, och många har kommenterat.

Posted by Selma Gamaleldin on Monday, August 2, 2021

Flera tidningar har skrivit om fallet. En anmälan har också gjorts om diskriminering till Skolinspektionen. Selma Gamaleldin berättar att många har sökt henne på telefon, men att hon tidigare bara svarat när numret varit obekant om hon först fått meddelande om vilket ärende personen i andra änden haft.

Har du blivit hotad?

– Nej, men många har kommenterat, både på Facebook och invid artikeln i Världen idag. En del har skrivit saker som att jag är en usel människa som inte kan respektera barn, och att jag inte har i skolan att göra. Det finns också några som sprider rykten om mig på Facebook, bland annat en person som benämner sig rektor på en skola. Den personen påstår att jag vill att människor ska hata och hota familjen vars barn jag inte ville benämna med pronomenet ‘hen’, och att jag får hela Sveriges befolkning att tappa sin tillit till skolan och hela dess yrkeskår. Det är ju verkligen smärtsamt för mig när jag läser allt sådant, säger hon.

Först bra samtal med föräldrarna

Historien tog sin början förra hösten. Då var Selma Gamaleldin ny lärare på Waldorfskolan Solvikskolan i Järna, en skola som bland annat blev aktuell i våras, när en dokumentär om den visades på SVT, “De utvalda barnen” (den handlar dock om skolans föregångare och inte om skolan av i dag).

Selma hade sökt sig till just Waldorfskolan, eftersom hon hade uppfattat pedagogiken som positiv och att det verkade som om lärarna hade mer tid för barnen än i kommunala skolor. Men hon hann knappt börja förrän föräldrarna till ett barn talade med henne och sa att deras barn ville bli kallat “hen”. Selma Gamaleldin minns ett möte där hon själv och mamman till barnet hade en diskussion, där Selma förklarade för mamman varför hon inte vill kalla barn för “hen”.

– Hon var lite irriterad på mig. Hon talade om icke-binära människor och biologi. Men sedan fortsatte allt som vanligt, vi hade utvecklingssamtal, vi småpratade vid hållplatsen vid hämtning av barnet, berättar Selma Gamaleldin för Dagen.

Selma hade också ett samtal med pappan, där han gav sin syn på saken.

– Det handlade mycket om könsidentitet. Jag tycker att det handlade mycket om att man förväxlar biologi med könsroller. Jag försökte förklara att det inte handlar om vilka kläder man kan ha på sig eller hur håret ser ut, det handlar om biologi.

I slutet av november förra året fick Selma veta att det “pågick samtal” mellan föräldrarna och rektorn. Och i början av 2021 blev hon avstängd. Då fick hon veta att om hon inte ändrade sig angående att kalla eleven “hen”, skulle hon kunna bli avskedad.

– Det kom som en chock. Att få sparken för att jag inte ville gå med på att bli tvingad att säga ett ord som tillhör könsideologin, det gjorde mig förvirrad.

Hade du tidigare funderat på eller förberett dig på hur man ska bemöta barn med könsdysfori eller liknande?

– Nej. Och det hade inte sagts ett ord om det under de fyra åren jag gick på Lärarhögskolan. Jag hade aldrig stött på detta tidigare. Jag har läst lite om det, av typen allmänbildning, men inte mer än så.

Selma Gamaleldin valde efter en viss betänketid att stå kvar vid sitt nej, och hon blev också senare uppsagd.

Varför var det viktigt för dig att vägra, och att också senare gå ut och berätta i en film om ditt val?

– Det finns tre skäl. För det första min gudstro. Jag kände att Gud kallade mig att göra detta. Det andra skälet är min dotter. Det tredje skälet är att jag vill tänka på Sveriges barn. Min dotter och alla andra barn kan växa upp i ett samhälle som är värre än det samhälle vi har i dag.

Vad är farligt med att använda ordet “hen”?

– Det handlar om biologi, som inte går att förneka. Barn kan inte värja sig mot det här trycket utifrån, man behöver hjälpa dem att förstå vilken biologi de har. I förlängningen kan det handla om att barn väljer att könsoperera sig, och också att de blir sterila. Detta leder till ökande psykisk ohälsa.

Selma Gamaleldin säger att hon har all förståelse för att man kan känna att man är född i fel kropp.

– Jag har respekt för känslan. Jag har inte heller tvingat det här barnet att sluta känna sig något annat. Men det är skillnad mellan känslor och verklighet.

Har inte du som lärare en plikt att bemöta barnet som det själv vill bli bemött?

– Jo, men jag har aldrig kopplat detta till biologiska faktum. Vill man tro att en stol är Gud eller om man upplever att vänsterarmen är borta och man är enarmad, så får man tro det.

– Jag har respekt för känslor. Men här är det jag som ska tvingas att förneka en verklighet.

– Jag tror att det kan finnas könsdysfori, att man kan känna sig som ett annat kön. Men det betyder inte att man har ett annat kön.

Selma Gamaleldin säger att hon själv inte heller kan se att den typ av resonemang hon använder sig av när hon pratar om könsneutralitet skulle kunna användas av lärare för att ogiltigförklara kristna barns tro eller rätt till sin identitet.

– Man får ju tro vad man vill i skolan. Jag har respekt för olika tro. Och jag skulle aldrig till exempel tvinga en muslimsk flicka att ta av sig en sjal.

Solvikskolan betonar att det är skolans skyldighet att behandla elever utifrån vårdnadshavarens önskemål.

Han pekar också på diskrimineringslagen, där DO är tillsynsmyndighet. Det är “en självklarhet” att skolan ska följa svensk lagstiftning, skriver han.

“Om en medarbetare vägrar att följa lagstiftningen, oberoende bransch eller verksamhet, så blir det väldigt svårt för medarbetaren i fråga att arbeta kvar. Det har inte med någon individuell bedömning i ledningen att göra, utan baseras på ren fakta. Jag har svårt att se hur någon skola i Sverige hade kunnat agera annorlunda i en sådan situation, och det är därmed i mina ögon knappast kontroversiellt.”

“Upprepande diskriminering”

I den anmälan som har gått till Skolinspektionen från föräldrarna talas om upprepad diskriminering och om olämpligt beteende från lärarens sida, samt om bristande handläggning från skolan. I sitt beslut konstaterar Skolinspektionen att det inte går att slå fast att diskriminering skett, eftersom ord står mot ord. Gällande användandet av ordet “hen” i skolan har Skolinspektionen sänt den frågan vidare till DO. Solvikskolan får dock kritik av Skolinspektionen för sin handläggning av ärendet, och har därför fått ett så kallat föreläggande, det vill säga krav på vissa åtgärder. Skolinspektionen skriver: “Skolan har inte följt upp uppgifterna om att A har utsatts för kränkande behandling och har inte gjort tillräckligt för att få den att upphöra”.

Rektorn: Råder sekretess kring uppsägningar

Solvikskolans presstalesperson Peter Friemann vill varken bekräfta eller dementera att Selma Gamaleldin blivit avskedad för att hon vägrat säga “hen”. I ett mejl skriver Peter Friemann till Dagen: “Som grund råder det sekretess i enskilda anställningsärenden, och särskilt grunderna kring uppsägningar är känsliga personuppgifter som vi som arbetsgivare inte uttalar oss om. Det betyder alltså i praktiken att vi inte kan bestrida eller komplettera eventuella uppgifter som en före detta medarbetare sprider om sin uppsägning, och var och en bör tänka på att det som då sprids är endast det som medarbetaren i fråga vill offentliggöra.”

Efter uppsägningen har Selma Gamaleldin varit arbetslös. Hon berättar om tunga månader.

– I början mådde jag väldigt dåligt. Jag blev sparkad från ena dagen till den andra. Jag fick inte ens möjligheten att ta farväl av mina elever.

Nu har Selma Gamaleldin börjat söka nya jobb, men inte inom skolan. Hon har också engagerat sig politiskt, i Kristna värdepartiet, vilket bland annat Expressen rapporterat om.

Hade du gjort om samma sak igen om du hade vetat utgången?

– Ja. Jag hade gjort om samma sak.

---

Fakta: Skolan pekar på skollagen och DO

  • “Det är vårdnadshavaren som har hand om barnets personliga förhållanden, och utifrån ålder och mognad, barnet självt. Detta regleras i 6. kap. Föräldrabalken. Frågan om pronomen bör rimligtvis gälla som personliga förhållanden. Det är alltså inte upp till en lärare, eller någon annan personal på en skola, att avgöra vilket pronomen som bör användas i umgänge med något barn som vederbörande inte är vårdnadshavare för”, skriver Solvikskolans talesperson Peter Friemann.
  • Skolan beskriver också krav från Diskrimineringsombudsmannen (DO): “I DOs vägledningsmaterial framgår tydligt att det ska klassas som diskriminering om en lärare vägrar att använda det pronomen som en elev föredrar. Det är inte tillåtet enligt lag att utöva diskriminering mot barn i skolan.”

---

Fler artiklar för dig