Kyrkan är för dyr i drift. Därför föreslås nya lokaler till Svenska kyrkans utlandsförsamling i Paris, vilket inte uppskattas av alla.
Det är Sveriges radio som uppmärksammar att utlandskyrkan i Paris dras med ett så pass tungt ekonomiskt lass att den funderar på att göra sig av med sin kyrka. Sofiakyrkan har funnits i församlingens ägo i mer än 100 år och Svenska kyrkan i Paris är även den äldsta utlandsförsamlingen.
Svenska kyrkan håller på att utreda sin verksamhet och konstaterar att Sofiakyrkan är den i särklass dyraste bland utlandskyrkorna. På förslag finns därför att sälja kyrkan och flytta verksamheten till andra lokaler.
[ Afghanska konvertiter från Sverige hotas i Paris förorter ]
Får kritik
För de aktiva församlingsmedlemmarna i Paris är det här dystra nyheter.
– Alla är förtvivlade, det är ett av de få ställen som är en svensk fristad för alla som bor i Paris, säger Ann Edelstam till Sveriges radio.
Hon pekar på att kyrkan är byggd av svenskar för svenskar och att det inte bara går att trolla bort den historien och byta lokal hur som helst.
Beslutet om Svenska kyrkan ska ha kvar sin kyrka i Paris eller flytta till andra lokaler kommer någon gång nästa år.
[ Svenska kyrkan ger upp arbetet med flyktingar i Paris ]
---
Fakta: Svenska kyrkan i utlandet
- Svenska kyrkan finns verksam även utanför Sveriges gränser, genom utlandskyrkan som förkortas under namnet Skut.
- Det finns cirka 40 olika församlingar runtom i världen och utöver det besöker präster ytterligare ett 100-tal platser för tjänstgöring.
- Ofta är Skuts verksamhet viktiga för svenskar som bor i andra länder, för att upprätthålla ett gudstjänstliv, men också för att få möta landsmän.
---