Nyheter

S-förslag: Mindre inflytande för Tro och solidaritet

“Innebär ett steg mot en bunkermentalitet”

Antalet sidoförbund i Socialdemokraternas verkställande utskott föreslås minska kraftigt. Om förslaget godkänns på partiets kongress förlorar bland annat Tro och solidaritet sin plats.
– Jag är besviken över förslaget, säger sidoförbundets ordförande Sara Kukka-Salam till Dagen.

Tro och solidaritet (tidigare Broderskapsrörelsen) samlar kristna, muslimer och andra religiösa socialdemokrater. Sidoförbundets sittande ordförande har under många år haft en adjungerad plats i partiets verkställande utskott.

Men på Socialdemokraternas kongress i november ska partiets stadgar revideras och om det liggande förslaget röstas igenom innebär det att fyra av de fem sidoförbunden som i dag har adjungerade platser i verkställande utskottet stryks.

Kvartetten som berörs är partiets kvinnoförbund, studentförbund, HBT-Socialdemokrater samt Tro och solidaritet.

Enligt förslaget får endast ett sidoförbund, ungdomsförbundet SSU, behålla sin plats.

– Det här har diskuterats i flera år, men det var först för några veckor sedan som jag fick se det konkreta förslaget, berättar Sara Kukka-Salam som övertog ordförandeskapet i Tro och solidaritet sommaren 2020.

“Samtliga sidoförbund breddar diskussionen”

I förslaget till nya stadgar saknas motivering till varför antalet sidoförbund i partiets verkställande utskott ska minska. Detta är också något som Sara Kukka-Salam är kritisk till. Till Dagen säger hon att hon räknar med en stor debatt på kongressen – och hon förklarar att det är långt ifrån säkert att en majoritet av ombuden vill ha förändringen.

Den adjungerade platsen i Socialdemokraternas verkställande utskottet innebär att sittande ordförande i sidoförbunden har närvaro-, yttrande- och förslagsrätt – men inte rösträtt – vid utskottets sammanträden.

Trots detta menar Sara Kukka-Salam att sidoförbunden gör besluten bättre.

– Samtliga sidoförbund breddar diskussionen, säger hon till Dagen.

Vilka problem ser du med förslaget?

– Bortsett från att bredden minskar läggs det här förslaget inte fram i ett vakuum. Just nu är högerextrema krafter på frammarsch i samhället och de som ofta drabbas värst är kvinnor, hbtq-personer samt troende. Det är precis de här människorna som sidoförbunden representerar och därför är det viktigt att deras perspektiv finns med i VU:s arbete.

Sara Kukka-Salam tillägger att den föreslagna förändringen skickar fel signaler utåt.

– Ett modernt ledarskap ska vara transparent, men förslaget innebär ett steg mot en bunkermentalitet.

I samband med Socialdemokraternas partikongress 2017 lovade partistyrelsen att tillsätta en stadgeöversynskommitté, något som skedde 2019. Sedan dess har kommittén gått igenom såväl inkomna motioner som stadgarna i sin nuvarande form och det är detta arbeta som har mynnat ut i förslaget till nya stadgar där sammansättningen av partiets verkställande utskott är en del.

“Perspektiv är lika viktigt som personval”

Enligt Sara Kukka-Salam brukar kritikerna ha två invändningar mot det nuvarande systemet. Det handlar dels om att de adjungerade personerna, trots att de saknar rösträtt, har relativt stort inflytande på arbetet, dels att individerna inte har valts in i utskottet utan att de sitter där i egenskap av ordförande för ett sidoförbund.

– Men perspektiv är lika viktigt som personval, säger hon och nämner Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnor, som ett exempel.

– Carina Ohlsson har just nu ansvaret att lyfta kvinnors perspektiv i verkställande utskottet. Alla vi som är ordförande för ett sidoförbund är valda för att lyfta ett perspektiv.

Socialdemokraternas kongress äger rum den 3–7 november. Sara Kukka-Salam förväntar sig alltså att det blir debatt om förslaget till nya stadgar. Och själv lovar hon att kämpa för fortsatt representation i verkställande utskottet.

– Jag kommer absolut att argumentera för det, säger hon och tillägger att hon hoppas kunna göra gemensam sak med representanter för övriga sidoförbund som också riskerar att bli av med sin plats i utskottet.

---

Fakta: Socialdemokraternas verkställande utskott

  • Utskottet ansvarar för att beslut som fattats av kongressen och partistyrelsen blir utförda.
  • Verkställande utskottet består av sju ordinarie ledamöter och sju ersättare (enligt det nya förslaget utökas antalet ersättare till åtta). Av utskottets ledamöter väljs ordförande och partisekreterare särskilt.
  • Enligt nuvarande stadgar har “Ordförandena i Sveriges Socialdemokratiska Kvinnoförbund, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, Sveriges Socialdemokratiska Studentförbund samt HBT-Socialdemokrater Sverige” närvaro-, yttrande- och förslagsrätt.
  • Enligt det nya förslaget kommer enbart ordföranden för Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund att ha denna rätt.

---

Fler artiklar för dig