Nyheter

Palestina hotar dra tillbaka erkännandet av israeliska staten

Mahmoud Abbas gav ett ultimatum.

Inom ett år måste Israel ha lämnat Västbanken, Gazaremsan och östra Jerusalem. Annars hotar den palestinska presidenten Mahmoud Abbas med att dra tillbaka erkännandet av den israeliska staten.

Det var i samband med ett förinspelat tal till FN:s generalförsamling i New York som den 85-årige ledaren, som länge har varit positivt inställd till en tvåstatslösning, framförde sitt krav. Samtidigt anklagade han Israel för “apartheid” och “etnisk rensning”.

– Om de israeliska ockupationsmyndigheterna fortsätter att befästa verkligheten med en apartheidstat på det sätt som sker i dag kommer inte vårt palestinska folk och resten av världen att tolerera en sådan situation, sa han enligt nyhetsbyrån AP.

– Omständigheterna på plats kommer oundvikligen att tvinga fram lika och fullständiga politiska rättigheter för alla på Palestinas historiska mark, inom en stat.

Det sistnämnda, en enstatslösning, skulle innebära slutet på Israel som en judisk majoritetsstat.

Hotade Israel med domstol

I talet förklarade Mahmoud Abbas att han är villig att förhandla fram slutgiltiga landsgränser för Israel och Palestina under det kommande året. Men han klargjorde samtidigt är beredd att ompröva erkännandet av den israeliska staten – något palestinierna gjorde i samband med Osloavtalet 1993 – om inte Israel lämnar Västbanken, Gazaremsan och östra Jerusalem.

– Om detta inte uppnås vad är då poängen med att stå fast vid erkännandet av Israel baserat på 1967 års gränser?, sa Abbas.

Han hotade också att dra Israel inför Internationella domstolen i Haag.

“Fullt av lögner”

Efter talet till FN:s generalförsamling fördömde Gilad Erdan, Israels ambassadör i USA, Mahmoud Abbas kommentarer.

“Abu Mazens (Abbas) tal var fullt av lögner”, skrev Gilad Erdan på Twitter.

“De som verkligen stöder fred och förhandlingar hotar inte med vilseledande ultimatum.”

---

Fakta: Osloavtalet

  • Osloavtalet är ett fredsavtal mellan den dåvarande ledaren för PLO, Yassir Arafat, och den israeliska premiärministern Yitzhak Rabin. Avtalet undertecknades i USA:s huvudstad Washington DC den 13 september 1993.
  • Den 9 september, några dagar innan avtalet skrevs under, lovade båda sidor att godkänna varandra som förhandlingspartner. Det innebar att PLO erkände staten Israel medan Israel erkände PLO som representant för det palestinska folket.
  • Två år senare, den 28 september 1995, undertecknades ett andra Osloavtal, denna gång i Taba i Egypten.

---

Fler artiklar för dig