Nyheter

”Slocknar ungdomarnas engagemang så dör det vi försökt bygga upp”

Som ung fick Lasse Axelsson en livslång kärlek till bibelordet mycket tack vare Credo. Nu har han tagit över rodret på den snart hundraåriga kristna studentorganisationen.

Gospelprofilen Lasse Axelsson har en livslång kärleksaffär med Credorörelsen som har betytt mycket för hans gudstro. Nu har relationen gått in i en ny fas i och med att han utsetts till generalsekreterare.
– Att stötta gymnasister och studenter är ett enormt stort uppdrag som fascinerar mig, säger Lasse Axelsson.

För säkerhets skull frågar han om jag och fotografen är okej med hundar innan han öppnar ytterdörren för den ivrigt svansviftande golden retrievern Nala som rusar ut för att hälsa. Hon är sex år men ändå rätt valpig, förklarar husse som utarbetat diverse uppfostringstricks. Som att låta Nala visa sin tyguggla hon tagit ett stadigt bett om, vilket gör att hon varken skäller eller hoppar mot gästerna.

Det är förstås en milsvid skillnad mellan att uppfostra en hund och att vara pedagogisk i mötet med skolungdomar och studenter, men det finns ändå beröringspunkter. Åtminstone när det kommer till konsten att nå fram med sitt budskap, för då måste man sätta sig in i hur den andre tänker för att ha en chans att lyckas. Och att spela på mottagarnas planhalva är någon Lasse Axelsson gjort större delen av sitt vuxna liv.

Många förknippar Lasse Axelsson med musikvärlden – känner honom som ledare för Credokören, som en av personerna i ledningen för Stockholm Gospelkör Festival eller som initiativtagare till Gospelverkstan. Den där långe, rakryggade killen som utstrålar en naturlig pondus och som inte räds att kliva fram och ta plats. Samtidigt som han ger intryck av ett vara en mjukis, en inkännande person som med lyssnande öron och konstnärlig känslighet läser av sin omgivning innan han tar nästa steg.

Gospelprofilen Lasse Axelsson i sitt hem i Bromma.

Lasse Axelsson är en berättare som noga väger orden och inte sällan låter han sitt ärende ta avstamp i en bibelvers eller ett helt bibelsammanhang. Obehindrat citerar han hela stycken och var de står. Det var Credo som gjorde honom bibelsprängd.

– Vi var en stor Credogrupp i Stockholm som träffades varje lördagskväll och hade regelrätt bibelundervisning. Vi hade en treårsplan för den undervisningen och efter tre år i Credo hade jag lärt mig enormt mycket om kristen tro. Vi var hundra ungdomar och många av oss var otroligt intresserade av det här, minns Lasse Axelsson.

Samtidigt upplevde han undervisningen i en del andra kristna sammanhang som snuttifierande.

Ungdomarnas sug efter att verkligen få gå på djupet i bibelordet var så stort att det präglade mycket av deras samtal även vid sidan av själva undervisningen.

Vad berodde den entusiasmen på? frågar jag Lasse varpå han nästan flyger ur fåtöljen för att strax återvända med en akustisk gitarr. Så drar han en låt från tiden vi just pratar om som han skrev tillsammans med en kompis. Han slår an ett ackord och börjar sjunga:

“Hänger du med till Credo …”

Gospelprofilen Lasse Axelsson i sitt hem i Bromma.

Inlevelsen är total när killen i fåtöljen framför mig ger begreppet “gladsång” ett ansikte. Sången väcker varma minnen.

– Det var mycket kamrat till kamrat – och plats för det öppna samtalet. Även om det var väldigt tydlig förkunnelse så fanns det plats för det öppna samtalet. Jag tänkte inte att jag skulle göra någon människa kristen, utan man tänkte: det får Gud ta hand om.

1976 började Lasse Axelsson på Adolf Fredriks musikgymnasium i Stockholm där det fanns en stor kristen skolgrupp som han valde att engagera sig i.

– Tio i åtta varje morgon träffades vi en kvart och bad. Ibland ännu längre. Två dagar i veckan samlades vi tio över sju. Vi var nog ett femtiotal som var med i skolgruppen. Det blev väldigt starkt. Flera elever som befann sig i existentiella kriser kom till den här gruppen och vi fick betyda mycket.

Efter gymnasiet jobbade Lasse Axelsson i två år med att vara ute på skolor för Credos räkning. Parallellt med detta ledde han Credokören som hans syster hade startat 1975. Som kringresande ambassadör för Credo hamnade Lasse på sin gamla skola, Adolf Fredriks musikgymnasium.

– En klass var så otroligt intresserad att vi fick en inbjudan att komma tillbaka. I klassen satt den där eleven som var så intresserad att hon hade skrivit upp sjutton frågor direkt på bänken. Det var Carola, och så kom hon till tro och var med på Transtrand som är Credos fjällgård. Det var en omtumlande tid för mig, berättar Lasse Axelsson.

Under gymnasietiden skrev Lasse en musikal – Blinda dalen – som handlade om en dal på jorden där alla föddes blinda. En dag kom en ny person till dalen, en snickare som påstod att han kunde se. Där möter han en pojke som heter Pelle. En allegori som aldrig förklarade vem snickaren var, men som ändå var ganska tydlig.

– Nyckeln till syn var att lyfta på ögonlocken. En person berättade efter premiären att “när Pelle fick sin syn var det som att jag fick min syn”. De tidiga åren med Credo har jag burit med mig hela livet. Jag har varit trygg i att jag har jobbat med andra uppgifter, som Gospelverkstan. Min uppgift har varit att öppna dörrar och vägar in i gospelmusiken, förklarar Lasse Axelsson.

Gospelprofilen Lasse Axelsson i sitt hem i Bromma.

Vad var det som fick dig att tacka ja till att bli generalsekreterare för Credo?

– Jag blev vice ordförande för Credo 2018 och året därpå blev jag ordförande. Jag såg då ett ganska stort behov av att Credo behövde förändras och jag drev på i den riktningen. Jag ställde mig frågan: Är Credo litet eller stort? Då kom jag fram till att Credo är jättestort och det har jag försökt att kommunicera.

Jodå, Lasse Axelsson är medveten om att själva organisationen är relativt liten med få anställda, men den nye generalsekreteraren ser en betydligt större bild framför sig.

– Ett begrepp jag har infört är Credofolket. Det finns väldigt många människor i samhället som varit engagerade i Credo under sin gymnasie- eller universitetstid och som har väldigt goda erfarenheter av det, konstaterar Lasse Axelsson och pekar på bland annat biskopar, präster, pastorer och inflytelserika människor med stora kontaktnät.

Hur vill du förändra Credo?

– Jag vill bygga det här Credofolket starkt. Dels samla sådana som inte har egna erfarenheter av Credo och få dem att vara med i givande och bön till stöd för skolungdomar och studenter. Jag ser det också som min uppgift att samla ihop dem som själva har erfarenhet av Credo. Jag tror att många äldre är beredda att engagera sig.

– Ett annat mål är att vårt arbete ska få många skolungdomar och studenter som efter läsåret kan säga att Credo betytt väldigt mycket för mig.

– Jag skulle också vilja att Credo blir verksamt i alla län med skol- och studentgrupper. Att vi blir helt rikstäckande. Där menar jag att Credofolk som finns i alla län är en nyckel för vi kan inte anställa oss in överallt. Jag vill också teckna ner en berättelse om Credos uppdrag som är så tydlig att de allra flesta kristna säger: “Det här vill vi stödja” och att de utanför kyrkan säger: “Detta är viktigt.”

Lasse Axelsson vill dessutom boka individuella möten med olika kyrkoledare och presentera Credo och dess uppdrag. Självklart hoppas han på stöd och uppbackning och han är övertygad om att hans erfarenheter inom musiken kommer att hjälpa honom på traven.

– Det är ingen tillfällighet att jag under de senaste åren jobbat som dirigent och körledare. Där kan vi prata om att verkligen jobba med gruppdynamik. Jag vill försöka ena människor kring en tydlig vision och få dem att finnas med i en process.

Gospelprofilen Lasse Axelsson i sitt hem i Bromma.

Som ledare tror Lasse Axelsson att han kan bidra med en trygghet som förhoppningsvis smittar. Beroende är ett annat nyckelord – av medarbetare och gudomlig ledning.

– Unga i dag är tyngda med krav och då får man helt enkelt lita på att det tänds ett engagemang i deras hjärtan. Slocknar det engagemanget så kommer det skolarbete som vi försöker bygga upp att dö. Jag tycker att det är häftigt att vara beroende på det viset. Men om vi kan föra ungdomar till Kristus så har du nyckeln till allt det där. Jag har ju inte kommit på något universalmedel. Däremot är det ett universalmedel att ikläda sig Kristus. Centrum finns kring händelsen på Golgata som ju hela Bibeln handlar om. Det är det man vill förmedla till skolungdom och studenter.

Men får man komma utifrån och påverka med religion i skolan?

– Om jag ska sticka ut hakan lite så tror jag att skälet till att det är som det är beror på att kristna delvis haft lite dolda agendor och att det ibland är med rätta som skolan har stängt dörren. Ibland har den inte stängts med rätta och där ska man föra ett samtal om det. Credo behöver ha en tydlighet här. Vad är det vi kan bidra med? Det måste vara så tydligt att vi kan lägga ut det på nätet: Var så god och läs!

– Som skolans läroplan ser ut i dag kan Credo inte ha en förkunnande uppgift på skolorna. Jag tror att Credos uppgift är att stötta kristna elever. Vi försöker driva ett projekt där vi kan få komma in på skolor och samtala om hur det är att vara kristen eller ha en annan religiös tro. Om hur det är att vara i minoritet i skolmiljön. Projektet är kopplat till den undersökning som Dagen rapporterade om och som visade att många elever känner sig mobbade för sin kristna tro. Jag tror att det är väldigt läroplansenligt och att sådana samtal kan bryta en del fördomar kring kristen tro.

Gospelprofilen Lasse Axelsson i sitt hem i Bromma.

Hur ser Credo ut om tre år om du får drömma?

– Jag vill inte svara på den frågan för jag har ingen aning om tidstempot, men jag är väldigt trygg i färdriktningen. I framtiden ser jag ett Credo som har närvaro i alla län i Sverige. Som har många som tidigare varit skolungdomar och studenter som stöttar och finns med som samtalspartners, som öppnar sina hem för skolungdomar och studenter och hjälper de, med samtal kring bibelordet. Det ser jag som ett framtida Credo, säger Lasse Axelsson.

---

Lasse Axelsson

  • Ålder: 61 år.
  • Familj: Fru Anna och fyra barn.
  • Bor: Hus i Bromma.
  • Aktuell: Ny generalsekreterare för Credo.
  • Favoritkapitel i Bibeln: Rom 8.

---

---

Credo

  • Startades 1924 och blev känt under namnet Sveriges Evangeliska Student- och Gymnasiströrelse, SESG.
  • Bytte namn till Credo på 1980-talet.
  • Jobbar för att göra Jesus Kristus känd, trodd, lydd (efterföljd) och älskad.
  • Målgruppen är studenter och skolungdomar från årskurs nio och uppåt.

---

Fler artiklar för dig