Nyheter

Equmeniakyrkan firar tio år på kyrkokongressen

Drygt 600 ombud diskuterar framtiden för tioårsjubilerande Equmeniakyrkan

Equmeniakyrkans nationella kyrkokongress är i full gång. Men de 600–700 ombuden finns på hemmaplan runt omkring i landet, och debatterar och beslutar via en skriftlig digital plattform under veckan.

En festkväll mot slutet av veckan uppmärksammar Equmeniakyrkans tioårsjubileum. Bland annat med en jubileumskonsert med soulsångaren Samuel Ljungblahd, som sänds digitalt från Betelkyrkan i Örebro på fredag kväll.

Hur känns det då att vara i gång med kyrkokonferensen?

– Det känns jättebra. I år har vi större tilltro till att klara det tekniska jämfört med förra året. Men det klart att många med mig också mycket saknar det fysiska mötet och de processer som sker där. Nu hoppas vi att vi kan mötas till konferens öga mot öga nästa år, säger Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

Siktar på framtiden

På kvällarna kommer det att bli studiosändningar som sammanfattar för deltagarna vad som har hänt under dagen, och det blir också “kyrkkaffe” där Lasse Svensson möter gäster. Till helgen pekar de tre kyrkoledarna så ut “färdvägen vidare” vid ett seminarium – och på söndag förmiddag avslutas kyrkokonferensen med en ordinationsgudstjänst som sänds digitalt, där nya pastorer och diakoner ordineras.

– Vi är jätteglada att få fira tio år även om tiden är en blinkning i historien. Men framför allt är det framåt vi siktar och längtar, säger Lasse Svensson.

Lasse Svensson, kyrkoledare i Equmeniakyrkan

Gör sin röst hörd hemifrån

Under veckan sitter församlingarnas ombud på hemmaplan, och kan gå till jobbet under dagarna, och fånga upp diskussionen på kvällarna, om de vill. För varje fråga på dagordningen har de ett dygn på sig för diskussion och sedan lika lång tid för att kunna lägga sin röst.

Motioner om att införa klimatnödläge och om att det ska vara obligatoriskt för alla församlingar att viga samkönade par kommer troligtvis att hetta till på kyrkokonferensen, något som Dagen tidigare har berättat om.

Förnyat missionsuppdrag

En annan av de stora frågorna handlar om ett förnyat internationellt missionsuppdrag. Ledningen i kyrkostyrelsen vill i ett förslag koncentrera samfundets internationella mission från fem till fyra regioner i världen för att få större slagkraft. Kyrkostyrelsen föreslår samtidigt att minska antalet länder som Equmeniakyrkan gemensamt driver projekt i, från cirka 27 till omkring 15 länder och i stället betona regionerna.

Bakgrunden är att de tre bildarsamfunden i Equmeniakyrkan kom in med sina olika missionsarbeten för tio år sedan, och att nya prioriteringar nu behöver göras i en förnyad strategi.

– Vi vill tajta till, men också få möjligheter att göra nya satsningar och betona regionerna mer. Det betyder att vi ibland kan gå över gränsen till ett annat land när en möjlighet öppnar sig, och bli mer flexibla.

Volontärprogram för unga och äldre

Framför allt är det arbetet i Europa som inte längre blir en egen missionsregion där Equmeniakyrkan centralt ska gå in med tydliga projekt. Men församlingar som har nätverk i Europa fortsätter för att odla vänskap och relationer, säger Lasse Svensson.

Att utveckla ett volontärprogram för unga och äldre som vill göra en kortare eller längre insats i en samarbetskyrka internationellt, och en allmän satsning på att få in fler yngre i missionsarbetet är andra punkter, om kyrkokonferensen går på förslaget när det diskuteras under onsdagen och när beslut fattas på torsdagen.

Gemensamt ansvar

Lasse Svensson vill nu lyssna in kyrkokonferensen innan man går vidare. Han hoppas på ett gemensamt ansvar från församlingarna för att tänka strategiskt och bära missionsarbetet.

– Guds mission känner inga geografiska gränser. Vi är en del av den världsvida kyrkan och en ekumenisk kyrka. Att jobba ihop med andra i världen och för världen definierar vilka vi är. Det är en självklarhet att dela med sig av sin tro, inte ett val vi funderar på, säger Lasse Svensson inför att frågan ska lyftas på kyrkokonferensen.

Fler artiklar för dig