Nyheter

Kommun kräver att deras lokaler hålls ”religiöst neutrala”

M-politiker: Detta handlar om vad våra lokaler förknippas med för att vi som kommun ska förhålla oss neutrala

Politikerna i skånska Skurup har beslutat att kommunens lokaler enbart får användas till religiöst neutral verksamhet i samband med uthyrning.
– Skollokaler har hyrts ut till koranskola på helgen, vilket skapade förvirring för barnen, säger Åsa Ekblad (M) till Dagen.

Det var på kommunstyrelsens sammanträde den 31 augusti som riktlinjerna för upplåtelse av kommunala lokaler reviderades. Hädanefter ska verksamheten i kommunala lokaler uppfylla “religiös neutralitet”.

Formuleringen fanns inte med i det ursprungliga förslaget från förvaltningen, men tillkom under sammanträdet efter förslag från Åsa Ekblad, gruppledare för Moderaterna i kommunfullmäktige och ledamot i kommunstyrelsen.

Vanlig skola och koranskola

Under sammanträdet gjorde hon en jämförelse med Skurups sparbank.

– Banken har ett fantastiskt fint mötescenter där vi som politiska partier inte får boka och ha möte för att de som bank vill förhålla sig politiskt neutrala. Detta respekteras naturligtvis av alla. Sedan är det inte så att de inte vill samarbeta med oss som politiker eller kommun, vi är naturligtvis välkomna på alla möten som anordnas, kommunen har många möten där, till exempel näringslivsträffar, säger hon till Dagen.

Och fortsätter:

– Detsamma menar jag ska gälla för oss som kommun fast gentemot religiösa föreningar och samfund. Det har till exempel förekommit att skollokaler har hyrts ut till koranskola på helgen vilket skapade förvirring för barnen som inte förstod skillnad mellan vanlig skola och koranskola. Detta handlar alltså endast om vad våra lokaler förknippas med för att vi som kommun ska förhålla oss neutrala.

Religiösa föreningar och samfund kan knappast beskrivas som religiöst neutrala. Innebär det att de inte kommer att få hyra kommunens lokaler?

– Det finns inget beslut om det.

Hon betonar att beslutet i kommunstyrelsen enbart gäller lokaluthyrning, inte möjligheten att bli inbjuden av kommunen eller att samverka på olika sätt.

Utdragen juridisk process om slöjförbud

Skurups kommun styrs sedan 2019 av Moderaterna, Centerpartiet och det lokala Skurupspartiet. I december samma år fick kommunen, efter att ha fattat beslut om att införa slöjförbud i skolan, stor uppmärksamhet och kommunpolitikerna anklagades för rasism.

Efter beslutet inledde Diskrimineringsombudsmannen ett tillsynsärende och i november i fjol kom DO:s besked – om förbudet tillämpas innebär det religiös diskriminering. Samtidigt slog också förvaltningsrätten i Malmö fast att slöjförbudet var en inskränkning i religionsfriheten. Domen överklagades av Skurups kommun till kammarrätten, men i somras meddelade även kammarrätten i Göteborg att slöjförbudet var en inskränkning i religionsfriheten.

Domen överklagades ännu en gång och kommunen begärde prövningstillstånd i högsta domstolen.

Kommunen har hyrt kyrkans lokaler

I dagsläget bedriver inte någon av de traditionella frikyrkorna någon verksamhet i Skurup. Däremot har Skurups församling två kyrkor på orten, Skurups kyrka samt Hassle-Bösarps kyrka.

Mona Nielsen, kyrkoherde i Skurups församling, säger till Dagen att församlingen inte hyr några lokaler av kommunen. Därmed påverkas inte heller församlingen av kommunens nya riktlinjer.

– Däremot har kommunen hyrt våra lokaler, säger hon till Dagen.

Kommer ni att sätta stopp för detta nu?

– Det bestämmer kyrkorådet.

---

Fakta: Kommunstyrelsens beslut

  • Kommunstyrelsen beslutar att anta riktlinjer för upplåtelse av kommunala lokaler såsom idrottshallar, gymnastikhallar, idrottsanläggningar och övriga lokaler med tillägg att det under rubriken Demokrati och trygghet framgår att verksamhet i kommunala lokaler ska uppfylla religiös neutralitet.

---

Fler artiklar för dig