Nyheter

Ville avsätta biskop - blev utan plats i kyrkomötet

Socialdemokraterna i Härnösand tappade mandat - Kenneth Norberg (S): Jag får bli förste reserv

Efter att Socialdemokraterna stoppat Kenneth Norberg från att kandidera till stiftsfullmäktige i Härnösand meddelade socialdemokraten att han siktade på kyrkomötet. Men enligt preliminära uppgifter får han inte någon plats där heller.

Anledningen till att Kenneth Norberg inte lyckades med sin målsättning är att Härnösands socialdemokrater tilldelas fem mandat i kyrkomötet.

– Vi har backat från 76 till 69 mandat på riksplanet. Jag såg att Posk gått fram. Vi fick fem mandat den här gången och jag stod på plats sex. Jag får bli förste reserv, säger Kenneth Norberg till Kyrkans tidning.

Förra året stormade det rejält kring Härnösands biskop Eva Nordung Byström. Stiftsstyrelsen, med Kenneth Norberg som förste vice ordförande i spetsen, ville att hon skulle lämna tjänsten, men i slutändan slog överklagandenämnden, Svenska kyrkans högsta juridiska instans, fast att en biskop inte kan tvingas bort på ett sådant sätt.

Kenneth Norberg

Principfråga om biskopars förordnande

När dammet hade lagt sig meddelade valberedningen för Socialdemokraterna i Västernorrland att Kenneth Norgren inte skulle stå på listan till stiftsfullmäktige. Men väl till kyrkomötet.

Hans förhoppning var att bland annat lyfta principfrågan om en biskop, till skillnad från i dag, borde ha ett tidsbestämt förordnande.

– En översyn måste ske och det skulle vara roligt att få vara med och bestämma hur det skulle se ut, sa han till Dagen i somras.

Fler artiklar för dig