Nyheter

Carl-Erik Sahlberg blir professor på teologisk högskola

Prästen och missionären Carl-Erik Sahlberg har fått ett nytt jobb. Han kommer att vara adjungerad professor i kyrkohistoria vid Skandinavisk teologisk högskola i Uppsala.

Carl-Erik Sahlberg är kanske mest känd för sin tid som präst i S:ta Clara kyrka i Stockholm, där hans arbete för utsatta ledde till en kunglig medalj. Numera är han missionär i Tanzania tillsammans med sin fru, Overa.

Nu får han också en ny roll. Sahlberg har utsetts till adjungerad professor i kyrkohistoria vid Skandinavisk teologisk högskola (STH) i Uppsala, med specialisering på mission, diakoni och församlingstillväxt. Det skriver STH i ett pressmeddelande.

– Jag känner mig ödmjukt hedrad och förundrad och ska försöka göra mitt bästa för högskolan i den rollen, säger Sahlberg, som kommer att arbeta på distans från Tanzania, enligt pressmeddelandet.

Skrev avhandling om Dagen

Sahlberg tog sin doktorsexamen 1977 med en avhandling om pingströrelsen och tidningen Dagens historia. Han har också varit knuten till Uppsala universitet och undervisar i afrikansk och östafrikansk kyrkohistoria på Makumira Lutheran Theological College i Tanzania.

– Det är en stor uppmuntran för mig att min akademiska sida blir uppmärksammad. Många förknippar ju mig med församlingsarbete och pastoralt arbete, men det är inte lika känt att jag forskar, skriver och undervisar eller att jag varit docent vid Uppsala universitet i 23 år, säger han.

Anders Gerdmar, grundare av Skandinavisk teologisk högskola, är glad över rekryteringen.

– Vi har samarbetat med Carl-Erik i flera år och har önskat knyta honom närmare skolan. Vi vill också ge honom en plattform för de områden som är hans specialiteter, både akademiskt och i tjänsten, säger han.

Fler artiklar för dig