Nyheter

Träkyrka på Tjörn räddades undan lågorna i sista stund

Polisen har uppgifter om att branden startade utanför kyrkan

Träkyrkan Smedjan på ön Tjörn utanför Stenungsund var på väg att brinna ner – men efter flera timmars släckningsarbete lyckades brandkåren rädda större delen av kyrkan. Polisen utreder händelsen som mordbrand.
– Det hade kunnat gå mycket värre, säger pingstförsamlingens pastor Thomas Jonsson.

Under fredagseftermiddagen fick räddningstjänsten på Tjörn i Bohuslän ett larm om en brand i Smedjan i Skärhamn, en träkyrka som tillhör ortens pingstförsamling. När brandkåren kom till platsen upptäckte de att kyrkans ena gavel stod i lågor och ett intensivt släckningsarbete inleddes.

– Arbetet med att släcka branden avslutades vid midnatt, säger Thomas Jonsson, pastor i församlingen, som var med vid platsen.

Kyrksalen klarade sig

Han säger att brandkåren lyckades rädda större delen av kyrkan undan lågorna och undvika att den brann ner till grunden.

– Det som brann ner var delen där jag hade mitt kontor och en lägenhet. Kyrksalen och kaféet fylldes med vatten och kan ha fått rökskador, men de står kvar, säger han.

– Det är stor förödelse, men kyrkan har klarat sig bra under omständigheterna.

En person fördes till sjukhus, men Thomas Jonsson säger att det rör sig om en lindrigare skada som personen ådrog sig när hon lämnade lokalen vid branden.

– Vi är lättade att ingen människa har blivit allvarligt skadad, säger Thomas Jonsson.

Skadorna var stora på ena gaveln av kyrkan.

Ändrade rubricering

Hur branden startade är ännu oklart. Fredrik Svedemyr, presstalesperson vid polisregion Väst, säger att polisen först rubricerade händelsen som grov allmänfarlig vårdslöshet, men därefter ändrade rubriceringen till mordbrand.

– När vi inte vet vad som startat branden kan vi rubricera det som mordbrand för att få alla utredningstekniska verktyg på plats, säger han till Dagen, och tillägger att polisen har fått indikationer om att branden startade utanför kyrkan snarare än inuti den.

– Det finns uppgifter om att branden ska ha startat på utsidan av byggnaden, men platsen är fortsatt avspärrad i väntan på teknisk undersökning, säger Fredrik Svedemyr.

Thomas Jonsson vill inte heller spekulera i vad som kan ha orsakat branden.

– Vi vet inte mycket i det här läget och det är viktigt att inte sprida rykten och tankar innan polisen är klara med sin utredning, säger han.

Släckningsarbetet pågick fram till midnatt under natten mot lördagen.

“Känner hopp”

För församlingen väntar nu en bedömning av hur stora skadorna är.

– De som sysslar med sanering menar att rökskador och fuktskador trots allt kan gå att göra något åt, så mitt i alltihop känner jag ändå lite hopp. Det hade kunnat vara värre, säger han.

Men att se sin kyrka i lågor är ändå en traumatisk upplevelse.

– Jag känner mest för dem som har varit här längre än jag och som har varit med och byggt om kyrkan. Jag vet att de har lagt ner enormt mycket jobb i renoveringen, varenda spik och bräda har en story. För dem är detta extra tufft, säger Thomas Jonsson.

För bara drygt en månad sedan brann Ansgariikyrkan i Jönköping ner till grunden. Inte heller där har det hittats någon brandorsak efter att polisen fick backa från tidiga uppgifter om att blixten slagit ner i byggnaden.

---

Fakta: Smedjan i Skärhamn

  • Församlingen startades 1908 under namnet Betelförsamlingen och är en del av pingströrelsen.
  • Kyrkan är en välkänd träbyggnad i Skärhamn på Tjörn i Bohuslän.

---

Fler artiklar för dig