Nyheter

Kyrkoledarens ilska mot fackens agerande före kyrkovalet

“Är det fackförbundets uppgift att lägga sig i vem man ska rösta på i kyrkovalet?”, undrar EFS missionsdirektor Kerstin Oderhem.

EFS-ledaren Kerstin Oderhem är heligt vred efter att hennes man fått ett sms från fackförbundet Byggnads som tipsade honom vad han skulle rösta i kyrkovalet.

“Upprörd är bara förnamnet”, skriver Kerstin Oderhem på sin Facebooksida.

Hennes man Henric, som jobbar som brandman, hade nämligen fått ett sms av regionordföranden i Byggnads med uppmaningen att rösta på Socialdemokraterna i kyrkovalet. Något som de båda reagerar kraftigt på.

Kerstin Oderhem är missionsföreståndare för EFS, en rörelse verksam inom Svenska kyrkan. Det stundande kyrkovalet påverkar i allra högsta grad hennes arbete och att ett fackförbund blandar sig i leken verkar hon inte gilla.

10 000 samtal

Men flera fackförbund har gett sig in i kyrkovalskampanjen, där de bland annat ringer och sms:ar för att få folk att rösta på Socialdemokraterna. Fackförbundet Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin deklarerade exempelvis nyligen stolt att de ringt 10 000 telefonsamtal inför kyrkovalet.

LO kampanjar också för fullt för Socialdemokraterna och i sociala medier trycker extra på att kyrkovalet handlar om arbetsvillkor för barnskötare, skogsarbetare, kyrkogårdsarbetare och andra LO-anslutna som har Svenska kyrkan som arbetsgivare.

Heligt vred

Kerstin Oderhem låter heligt vred då hon opponerar sig.

“Är det fackförbundets uppgift att lägga sig i vem man ska rösta på?”, undrar hon.

“Att vara med i facket handlar om att vara solidarisk med branschen och arbeta för dess bästa, inte att ge stöd till socialdemokraterna”.

Vidare menar Kerstin Oderhem att man som medlem i en fackförening har rätt att tillhöra vilket parti man vill. Hon tycker också att man har rätt att rösta på vem man vill i kyrkovalet utan att någon facklig överordnad ska lägga sig i.

Meddelandet från Byggnads fick snarare omvänd effekt, då Facebook-inlägget avslutas med att hennes man i stället för att rösta på Socialdemokraterna nu börjat fundera på att lämna facket.

---

Fakta: Kyrkovalet

  • På söndag är det kyrkoval, det vill säga ett val om vilka som ska bestämma i Svenska kyrkan.
  • Tre politiska partier ställer fortfarande upp i kyrkovalet, vilket de kritiseras hårt för.

---

Fler artiklar för dig