Nyheter

Rektor på kristen högskola slutar efter bara några veckor

Magnus Jegermalm om kritiken och varför han lämnar Enskilda högskolan i Stockholm

I augusti tog Magnus Jegermalm över som rektor på Enskilda högskolan i Stockholm. Nu har han lämnat sitt uppdrag i förtid. Han anger “personliga skäl” som förklaring till uppbrottet.

I somras slutade Owe Kennerberg som rektor på Enskilda högskolan i Stockholm. Han efterträddes av Magnus Jegermalm, som då var ett okänt ansikte för många.

Men nu står det klart att den senare redan efter några veckor har lämnat sitt uppdrag. Som förklaring till varför det blev så säger Magnus Jegermalm:

– Det är personliga skäl som ligger bakom att jag lämnat Enskilda högskolan, mycket mer än så vill jag inte säga, säger han till Dagen.

Kritiska röster mot kyrklig koppling

Enligt Magnus Jegermalm finns “ingen osämja eller konflikt” bakom beslutet:

– Jag sa upp mig själv. Det är inga konstigheter, säger han på ett odramatiskt sätt.

Men faktum är att kritiska röster riktats mot tillsättningen av Magnus Jegermalm inom Equmeniakyrkan, som är huvudman för Enskilda högskolan och där bland annat samfundets pastorer utbildas.

Kritiken har inte fokuserat på dennes akademiska kompetens, utan handlar om hans kyrkliga koppling. I en intervju i Dagen i samband med tillsättningen svarade han så här på frågan “Tror du på Gud?”

– Ja, jag är troende, men inte i den bemärkelsen att jag är aktiv i en församling eller har en kyrka som jag besöker regelbundet.

Har kritiken mot din brist på kyrklig förankring påverkat ditt ställningstagande?

– Det har inget med saken att göra. Jag är van vid att jobba inom och samarbeta med kyrkliga organisationer, försäkrar Magnus Jegermalm som tidigare bland annat varit prefekt vid Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Helena Höij, ordförande för Enskilda högskolan i Stockholm, bekräftar den bild Magnus Jegermalm ger:

– Jag har uppfattat att han av personliga skäl lämnar sitt uppdrag som rektor för EHS och han gör det på egen begäran, säger hon.

Helena Höij, ordförande för Enskilda högskolan, EHS, i Stockholm.

Inte heller hon vill gå närmare in på vad som ryms i begreppet “personliga skäl”. Hon håller inte med om att det är ett misslyckande i rekryteringen när en nytillträdd rektor slutar efter bara några veckor.

– Den slutsatsen drar inte jag. Det är förstås tråkigt att vårt samarbete inte blev längre än så, men jag har full respekt för hans beslut att lämna uppdraget som rektor, förklarar Helena Höij.

Hon har samtidigt förståelse för att många undrar vad som egentligen ligger bakom det oväntade avhoppet.

Ny rekryteringsprocess

När det gäller vem som tar över ledningen för Enskilda högskolan, säger Helena Höij att styrelsen inte hunnit så långt än.

– Jag gissar att det blir någon form av interimslösning fram till dess att vi kan rekrytera en efterträdare. Det finns många kompetenta ledare på skolan, så jag är inte ett dugg orolig för vad som nu händer på EHS.

Magnus Jegermalm tycker att framtiden ser bra ut för Enskilda högskolan och är inte främmande för att samarbeta om möjlighet ges:

– Jag har inte bränt några broar och kan tänka mig att samarbeta. Jag önskar Enskilda högskolan all lycka framöver. Där finns många duktiga och kompetenta medarbetare som verkligen brinner för verksamheten.

Magnus Jegermalm återgår till sin anställning som professor i socialt arbete vid Hälsohögskolan Jönköping University som han varit tjänstledig från.



Fler artiklar för dig