Nyheter

Löfven och Busch rök ihop om kristna värderingar

Både S-ledaren och KD-ledaren lutade sig mot en text i Matteusevangeliet när kristna värderingar hamnade i blickfånget i partiledardebatten

Partiledardebatten i riksdagen förvandlades under några minuter till en religionsdebatt, efter att statsminister Stefan Löfven ifrågasatte Ebba Busch och KD:s kristna värderingar. Hon undrade själv vad Socialdemokraterna hade i kyrkovalet att göra.

Det var till en början osedvanligt glad stämning under onsdagens partiledardebatt. Anledningen var att Stefan Löfven gjorde sin sista debatt av det här slaget innan han lämnar partiledarposten och därför överöstes han med lovord och presenter.

Inte minst höll KD-ledaren Ebba Busch ett anförande utan en enda pik eller kritik, där hon i stället lyfte fram den fantastiska resa Stefan Löfven gjort i livet.

Löfven initierade debatten

Men säg den goda stämning som varar för evigt. Några replikskiften senare var de båda tillbaka i sina skyttegravar och det hettade till rejält när temat kristna värderingar kom på tal. Det var statsminister Stefan Löfven som tog initiativet. Han tog replik på Ebba Buschs anförande och ondgjorde sig över tonen i det politiska samtalet och lyfte fram de tyska, men inte de svenska, kristdemokraterna som “den vuxne i rummet”.

Kyrkornas perspektiv viktiga

– Det kanske förvånar några, sa statsministern.

– Men jag tycker verkligen att det behövs ett parti som lyfter kristna värderingar och kyrkornas perspektiv i svensk politik, ett parti som värnar om utsatta människor och migranter. Ett parti som vilar tryggt i sin tradition och som på riktigt står upp mot radikal nationalism och krafter sprungna ur vitmaktmiljö.

Hans anförande avslutades med frågan hur KD:s kristna värderingar går ihop med ett SD-samarbete.

Vår kompass

Ebba Busch svarade med att redogöra för kristdemokratins historia.

– Kristdemokratin kom till som en motkraft till nazism och kommunism, det är vårt existensberättigande, att visa på en annan människosyn, alla människors lika värde och att i alla lägen stå upp för de mest utsatta.

Hon resonerade att dessa värderingar är kompassen som KD utgår ifrån och att hon som partiledare inte försöker överskyla historiska eller nutida övertramp från vare sig SD eller V.

– Jag vet var våra röda linjer går, sa Ebba Busch.

Sedan tog hon upp att KD:s samarbeten med SD och V faktiskt gett ökade resurser till sjukvården och äldreomsorgen.

– Syna våra handlingar, det är så man känner frukten av vårt träd, avslutade Ebba Busch, med hänvisning till en av Jesus liknelser i Bibeln.

Samma bibelord

Stefan Löfven verkade själv ha förberett sig med samma bibelhänvisning.

– I Matteusevangeliet står det att trädet känns igen på den frukt det bär. Men varför ser inte ledningen för Kristdemokraterna det man ser så tydligt i Tyskland, att de här främlingsfientliga krafterna inte har förändrats utan är desamma. Ser inte ni skandalerna och rasismen hos ledande företrädare. Du ser frukten Ebba Busch, luta dig inte mot det trädet.

Ebba Busch valde då att lyfta in en helt annan dimension där politik och religion korsbefruktas.

– Det är kyrkoval till helgen, sa hon.

– Med anledningen av det, och av vad jag hör här, önskar jag månglarna ur templet. Politiska partier hör inte hemma i kyrkan. Min personliga kristna tro är jag mycket stolt över, den betyder mycket för mig. Kristna värderingar är vägledande för oss som parti. Men vi bedriver inte religiös politik.

---

Fakta: Partiledardebatt

  • I onsdags hölls en partiledardebatt i riksdagen.
  • Den pågår under flera timmar, där alla partiledare får hålla ett eget anförande, där de övriga får ta replik.
  • Det här var Stefan Löfvens sista partiledardebatt, då han aviserat sin avgång lagom till Socialdemokraternas partikongress.

---

Fler artiklar för dig