Nyheter

”Ingen av oss andra kan jämföras med Yonggi Cho”

Stanley Sjöberg hyllar den sydkoreanska pastorn

David Yonggi Cho talade i Sverige ett flertal gånger, ofta inbjuden av Stanley Sjöberg som själv också besökte Yonggi Chos församling i Sydkorea.
– Vi hade en gemenskap som varade i många år, säger Stanley Sjöberg efter beskedet att Yonggi Cho är död.

Första gången David Yonggi Cho besökte Sverige talade han i Filadelfiakyrkan i Stockholm. På plats i kyrkan fanns även Stanley Sjöberg och mötet gjorde ett så pass starkt intryck på honom att han senare sökte upp Yonggi Cho när båda två befann sig i New York på USA:s östkust.

– Jag sökte upp honom i en kyrka där och vi etablerade en gemenskap, berättar Stanley Sjöberg.

Då var båda två i 40-årsåldern, men Stanley Sjöberg avslöjar anekdotiskt att hans och Yonggi Chos gemensamma – men ändå avlägsna – resa började långt tidigare än så.

– Yonggi Cho är född tre dagar innan mig och vi fyllde båda 85 i februari i år, förklarar han.

Golfrundor och bastande

På 1970-talet, då Stanley Sjöberg arbetade i Citykyrkan i Stockholm, bjöd han in Yonggi Cho flera gånger. Han minns hur Yonggi Cho delade med sig av sin erfarenhet.

– Yonggi Cho hade ett strategiskt tänkande för, och nu använder jag ett gammalt frikyrkligt begrepp, personligt själavinnande. Han trodde inte på att bjuda in folk allmänt till kyrkan. I stället menade han att man ska börja med att bjuda in vänner och bekanta till regelbundna träffar i hemmet för att odla vänskap. Han gick på liknande sätt golfrundor och sa att man gärna kunde basta regelbundet och vittna om sin tro.

David Yonggi Cho

Har du tagit intryck av detta och försökt att använda samma strategi?

– Jag har försökt att tillämpa det, svarar Stanley Sjöberg men konstaterar samtidigt att det är omöjligt att göra någon ytterligare jämförelse med tanke på utvecklingen av Yonggi Chos församling Yoido Full Gospel Church som hade fler än 700 000 medlemmar i början av 1990-talet.

– Ingen av oss andra kan jämföras med Yonggi Cho, säger Stanley Sjöberg till Dagen.

“Ett längre perspektiv”

Stanley Sjöberg menar att Yonggi Cho var unik under 1900-talet – han säger till och med att Yonggi Cho var större än Billy Graham utifrån en viktig aspekt.

– Yonggi Cho hade ett längre perspektiv. Jag vill inte att det här ska handla om mig, men en gång talade jag på en konferens i Seoul där Yonggi Cho tolkade. Ett år senare var jag tillbaka i kyrkan och då frågade Yonggi Cho om jag ville veta hur många som hade blivit medlemmar, som hade blivit tiondegivare och som var aktiva i församlingen efter mitt besök. “Ja”, svarade jag och efter en halvtimme kom hans sekreterare tillbaka och berättade att det var drygt 3 000 personer.

– Det är en tragedi att det så sällan görs uppföljningar efter mötesserier för att se vad som har hänt.

Stanley Sjöberg, som har suttit i styrelsen för missionsorganisationen Church Growth International, som Yonggi Cho startade, lyfter även fram Yonggi Chos betoning på bön.

Fler artiklar för dig