Nyheter

Första trans-biskopen någonsin vigd i luthersk kyrka

Historiskt steg då Megan Rohrer blev biskop i USA - ses som viktigt steg för transsexuella

Den evangelisk-lutherska kyrkan i USA har fått sin första transsexuella biskop. “Nu vill man göra ett bra jobb eftersom så många från hela världen uppmärksammar detta”, säger Megan Rohrer.

Det beskrivs som den första biskopsvigningen av en transsexuell person i ett större kristet trossamfund. Megan Rohrer vigdes till biskop den 11 september i den evangelisk-lutherska kyrkan i USA, ett samfund med drygt tre miljoner medlemmar. Händelsen blir nu omskriven i hela världen.

Som biskop kommer Megan Rohrer leda ett stift i norra Kalifornien med omkring 200 församlingar.

Ska göra mitt bästa

Vägen till biskopsrollen har inte varit rak och enkel, då det är ovanligt att transsexuella får en ledande ställning i kyrkor. Men år 2010 blev Megan Rohrer präst, och tog i början av 2021 över biskopsrollen tillfälligt. Nu, efter ett halvår på posten, har också den historiska biskopsvigningen ägt rum.

– Jag tänker på alla dem som funderar på att bli kyrkoledare i framtiden, jag ska göra mitt bästa för att ta bort alla hinder framför dem, precis som hundratusentals människor varit med och tagit bort hindren för mig, säger Megan Rohrer, till nyhetsbyrån KTVU Fox 2.

“Hen”, som Megan Rohrer föredrar att tituleras, säger nu att det är viktigt att göra ett bra jobb eftersom så många runtom i världen uppmärksammar det här.

Splittrat religiöst landskap

USA:s religiösa landskap är mycket mångfacetterat och den lutherska kyrkan som nu släppt fram Megan Rohrer i en ledande position är ett av USA:s mest progressiva trossamfund. De flesta andra kyrkor skulle inte kunna tänka sig att tillsätta en transsexuell person i ledande ställning, utan har snarare en mer konservativ hållning.

Frågan om transpersoners inkludering är också en fråga för kristna i Sverige. Främst är det Svenska kyrkan som engagerat sig i frågan, även det en luthersk kyrka.

---

Fakta: Luther i USA

  • Det finns flera lutherska kyrkor i USA, där den evangelisk-lutherska kyrkan (Evangelical Lutheran Church in America) är den största.
  • Det är en av USA:s mer progressiva trossamfund som viger samkönade par och nu även har en transsexuell biskop.
  • Samfundet är anslutet till Lutherska världsförbundet och Kyrkornas världsråd.

---

Fler artiklar för dig