Nyheter

Kontroversiell kristen politiker dök upp i Masked singer

Hennes uttalanden om homosexualitet har väckt uppmärksamhet i Finland - kritik då Päivi Räsänen dök upp i glättigt underhållningsprogram

I den finska upplagan av underhållningsprogrammet Masked singer dök KD-politikern Päivi Räsänen upp som ett överraskningsmoment. Hon har bland annat åtalats för hets mot folkgrupp på grund av uttalanden om homosexualitet.

“Masked singer” är ett nöjesprogram som spridits till en rad olika länder, där kända människor klär ut sig och uppträder i olika masker och sedan är det gissningstävling om vem som döljer sig bakom.

I den finska upplagan var det många som blev förvånade då Kristdemokraternas riksdagsledamot Päivi Räsänens ansikte dök upp bakom en Jaguar-förklädnad. Även om hon är en etablerad politiker så anser många också att hon är för kontroversiell för att delta på detta sätt i ett lättsamt underhållningsprogram. Det som retat upp många är hennes uttalanden om homosexualitet, vilket lett till att hon står åtalad för hets mot folkgrupp, ett fall som inte är helt olikt hur pingstpastor Åke Green uttalade sig en gång i tiden i Sverige.

Olämplig person

Inte minst är det överraskningsmomentet i programmet som gör det olämpligt att ha med en politiker som är så pass kontroversiell, resonerar Ted Urho, som verkar för hbtq-personers rättigheter. I Hufvudstadsbladet kritiserar han upplägget kraftigt, inte minst lyfter han fram att homosexuella som sett programmet troligtvis reagerat.

– Då du i Masked singer tar in en kontroversiell politiker tar du bort valmöjligheten för publiken därhemma. Det blir fel, särskilt om det är någon som du tycker att är jättebra och du hejar och klappar, och sedan ser du att aha, det här är samma människa som vill frånta dig och din familj dina rättigheter, säger han.

Bemöter kritiken

Päivi Räsänen själv är förvånad över kritiken.

– Det här är ett familjeprogram, ett underhållningsprogram och det var en riktigt trevlig stämning med produktionsteamet och domarna. Jag kunde inte ens tänka mig att någon skulle ta illa upp, säger hon.

Hon bemöter också kritiken med att Finland har yttrandefrihet och att landet kan inte gå in i en “cancelkultur”, alltså ett läge där vissa personer med vissa åsikter helt hålls utanför offentligheten. Päivi Räsänen säger också att hon fått mycket uppmuntran efter programmet och att många i Finland deras hennes åsikter.

---

Fakta: Masked singer

  • Masked singer är ett underhållningsprogram från USA som spridit sig till en rad olika länder.
  • I Sverige är det TV4 som sänt programmet, som vanns av Daniel Norberg.

---

Fler artiklar för dig