När Joanikije installerades som ny högste biskop för serbisk-ortodoxa kyrkan i Montenegro, var protesterna så starka att han flögs in med helikopter.
Det var minst sagt oroligt på gatorna i Cetinje i Montenegro på söndagen. Demonstranter kastade sten, flaskor och smällare mot polisen som svarade med tårgas för att skingra människomassorna.
Vägen till det kloster där installationen skedde blockerades av aktivister. Drygt tjugo personer skadades i sammandrabbningarna, och femton personer arresterades, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Trots detta installerades Joanikije som ny metropolit, det vill säga högste biskop för serbisk-ortodoxa kyrkan. Han flögs in med helikopter och ceremonin kunde genomföras.
En kyrka i två länder
Protesterna i samband med ceremonin visar klyftan mellan Montenegro och grannlandet Serbien.
År 2006 bröt sig Montenegro ur en union med Serbien och blev självständigt. Men kyrkorna delades inte upp utan serbisk-ortodoxa kyrkan har stort inflytande i Montenegro, och är landets största kyrka.
Många invånare i Montenegro ogillar detta. President Milo Djukanovic har försökt att minska serbisk-ortodoxa kyrkans inflytande, och haft planer på att bilda en egen, självständig ortodox kyrka i Montenegro.
Detta har dock inte lyckats, och serbisk-ortodoxa kyrkan, som är den största kyrkan i Montenegro, har i stället stärkt sin makt de senaste åren.
Ledare på kollisionskurs
Premiärminister Zdravko Krivokapic kallar protesterna mot installationen av Joanikije för terrorism och anklagar presidentens parti, för att ligga bakom.
President Djukanovic kontrar med att anklaga polisen för att använda övervåld, och har tidigare sagt att kyrkan undergräver landets självständighet. Han är starkt kritisk mot kyrkans agerande:
– I dag har vi bevittnat hur både kyrkan och regeringen har skämt ut sig, säger presidenten.
[ Ny religionslag i centrum vid gatuprotester i Montenegro ]
Serbiens president Alexandar Vucic gratulerar den nye metropoliten till utnämningen och lovordar regeringen som trots protesterna genomförde installationen enligt planerna.
Efter installationen kommenterade Joanikije att det kommer att ta lång tid att överbrygga motsättningarna. Cirka 30 procent av Montenegros 620 000 invånare är serber.