Nyheter

Stefan Löfven röstade i kyrkovalet

Statsministern fick en rundtur i kyrkan tillsammans med sin kyrkopolitiskt aktiva fru Ulla Löfven i samband med att de röstade i kyrkovalet

Vem ska bestämma över Svenska kyrkan? Statsminister Stefan Löfven tog tillfället i akt att gå och rösta i kyrkovalet samma dag som förtidsröstningen öppnade.

Det var i Årsta kyrka i Stockholm som statsminister Stefan Löfven lämnade in sina röstsedlar till kyrkovalet, ett val som sker på tre olika nivåer. Själva valdagen är den 19 september men förtidsröstningen öppnade måndagen den 6:e, vilket innebär att statsministern var mycket tidigt ute.

Något större utspel tycks han inte ha gjort vid själva röstningen, snarare verkar han tillsammans med sin fru Ulla ha fått en rundvandring i kyrkan och även samtalat med församlingens präster. På plats fanns också partikollegan och kyrkvärden Wanja Lundby-Wedin som i dag är en av de tyngsta aktörerna i kyrkopolitiken, i egenskap av kyrkostyrelsens vice ordförande.

S tar ansvar

I årets valrörelse har de politiska partiernas närvaro i kyrkan diskuterats flitigt, inte minst är det Socialdemokraterna som hamnar i blickfånget eftersom de är den största aktören. SD har öppnat upp för att på sikt dra sig ur kyrkopolitiken, förutsatt att även S gör det. Men några sådana planer finns i nuläget inte, enligt statsministern.

Stefan Löfven har i en intervju i Kyrkans tidning förklarat varför partiet fortfarande vill styra Svenska kyrkan. Han menade att kyrkan är en viktig del av samhället.

– Då tycker vi att det är naturligt att vi är engagerade i kyrkan och tar ansvar för den.

---

Fakta: Kyrkovalet

  • Från och med måndagen den 6 september går det att rösta i kyrkovalet.
  • Förtidsröstningen pågår fram till valdagen, den 19 september.

---

Fler artiklar för dig