Nyheter

Pingstkyrkan i Gävle får statligt miljonbidrag

Föreståndaren: Det är jätteglädjande för oss att vi får pengarna

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, fördelar drygt 85 miljoner kronor i statsbidrag för att hjälpa människor i socialt särskilt utsatta situationer under coronapandemin.
För första gången har pingstförsamlingen i Gävle, Hedvigslundskyrkan, beviljats bidrag.

Pingstkyrkan får 1 350 000 kronor och preliminärt kommer utbetalningen att ske under första halvan av september.

– Det är jätteglädjande för oss att vi får pengarna, säger Hedvigslundskyrkans pastor och föreståndare Fredrik Arwehed till Dagen.

Han berättar att statsbidraget ska användas till två olika saker. Dels att stärka upp det härbärge som församlingen har drivit sedan 2019, dels till ett arbete med EU-migranter som församlingen är engagerad i.

– Vi vill nå ut med information och praktisk hjälp till EU-migranterna, säger han och förklarar att arbetet med människorna inte enbart sker i Gävle.

– Det är något som finns i alla tio kommuner i Gävleborg och som vi är engagerade i via samarbeten med olika kontakter och församlingar.

Högre omkostnader för härbärget

När det gäller härbärget “En säng” konstaterar Fredrik Arwehed att coronapandemin har inneburit högre omkostnader.

– Bland annat har vi behövt ha mer personal på plats för att sköta incheckningen på ett smittsäkert sätt och för att kontrollera avstånd mellan de boende inne på härbärget.

I början av sommaren fick Hedvigslundskyrkan ett mindre ekonomiskt bidrag till härbärget från Gävle kommun. Motkravet var att härbärget skulle hålla öppet varje dag under resten av året. Med pengarna från MUCF blir det enklare att leva upp till det löftet. Men enligt Fredrik Arwehed nöjer de sig inte enbart med att erbjuda tak över huvudet till socialt utsatta människor.

– Vi vill hela tiden gå vidare och vår målsättning är att erbjuda människorna full upprättelse.

37 ansökningar om bidrag

Totalt sett får 29 organisationer dela på 85 367 000 kronor.

Allra mest pengar går till Sveriges Stadsmissioner som får 27 000 000 kronor. Andra stora bidragsmottagare är Svenska kyrkan (6,2 miljoner), Equmeniakyrkan nationella enheten (6 miljoner), Hela Människan (5 miljoner) samt Ny Gemenskap (knappt 2,2 miljoner).

Utöver Hedvigslundskyrkan har en annan lokal församling, Föreningen S:ta Clara kyrka i Stockholm, beviljats bidrag (2 miljoner kronor).

– Vi har fått in 37 ansökningar om bidrag och majoriteten av de som sökte är ideella föreningar. Vi är glada att vi denna gång kunnat bredda begreppet “socialt särskilt utsatta” och därmed kan nå fler utsatta grupper. Samtidigt är det viktigt att ansökningarna uppfyller de krav som ställs i förordningen, säger Marie Petersson Hallberg, chef på MUCF:s avdelning för statsbidrag, i ett pressmeddelande.

Fler artiklar för dig