Nyheter

Församling portar ovaccinerade körsångare

Bara den som är vaccinerad mot covid-19 får sjunga i kyrkokören i Simrishamn. Det har kyrkorådets arbetsutskott beslutat. Nu har några av körmedlemmarna anmält församlingen till diskrimineringsombudsmannen.

I veckan kom beskedet att Folkhälsomyndigheten häver de restriktioner som gällt för körsång. Men då hade kyrkorådets beslut i Simrishamn redan trätt i kraft. Svt.se har pratat med en körmedlem som är kritisk mot att endast vaccinerade ska få vara och sjunga i kyrkans kör.

– Det är diskriminerande och går emot Svenska kyrkans värdegrund. Man skapar utanförskap i stället för gemenskap, säger en anonym körmedlem som valt att inte vaccinera sig till SVT Nyheter.

Två körmedlemmar uppger för SVT Nyheter att de DO-anmält Simrishamns församling.

Kyrkorådets ordförande Gertie Ågren svarar SVT på kritiken.

– Vi har fattat ett sådant beslut för att minska risken för smittspridning. Det är av omsorg om våra körmedlemmar, förklarar hon för SVT.

Att församlingen anmälts för diskriminering tycker hon är tråkigt.

SVT Nyheter har talat med Anders Eriksson, stiftsjurist hos Lunds stift, och han ser inga juridiska eller formella hinder för församlingens beslut.

Krav på covidpass för att delta i en särskild aktivitet är något som sakta börjat tillämpas av flera. Ett exempel är den elektroniska dansmusikfestivalen Departement Långholmen edition i Stockholm där besökarna antingen ska kunna bevisa att de är fullt vaccinerad eller kunna uppvisa ett färskt pcr- eller antigentest som är negativt. Även Blekinges Näringslivsgala Guldeken kräver uppvisande av vaccinpass för att släppa in besökarna.

Enligt Sifo svarar 81 procent att de vill att det införs ett vaccinpass i Sverige.

Fler artiklar för dig