Nyheter

Religiösa ledare vädjar för flyktingar i nöd

Uppmanar Polen att genast förse asylsökande från Afghanistan vid gränsen till Belarus med mat, dryck och mediciner

En grupp religiösa ledare i Polen vädjar till landets myndigheter att ge humanitär hjälp till flyktingar och asylsökande som sitter fast vid landets gräns mot Belarus.
“Det är vårt ansvar att bistå människor som är i nöd, oavsett vilken rättsstatus de kommer att få framöver”, heter det i ett gemensamt uttalande.

Det polska parlamentet har godkänt ett förslag från regeringen att införa ett nödtillstånd i delar av de två regioner som gränsar till Belarus, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Röstsiffrorna var 168 nej och 247 ja.

Detta innebär att det under de 30 dagar som nödtillståndet gäller, är olagligt för personer som inte är polska medborgare att vistas i detta område. Förbudet gäller även journalister.

Ska “säkerställa friheten”

Innan omröstningen argumenterade premiärminister Mateusz Morawiecki varför man gör detta. Målsättningen är “inte att begränsa friheten utan säkerställa den”, sa han.

Nödäget införs som ett svar på det ökade antalet illegala gränsöverträdelser som ska ha skett vid gränsen mellan Polen och Belarus.

De senaste månaderna har tusentals migranter – varav de flesta kommer från Mellanöstern – korsat EU:s gränser illegalt i hopp om att få asyl. Och detta vill Polen alltså sätta stopp för.

Oenighet mellan länderna

En tvist har uppstått där Polen hävdar att Belarus avsiktligt tvingar flyktingarna över gränsen in på polskt territorium. Detta som en hämnd för att EU infört sanktioner mot Belarus.

Ett 30-tal flyktingar från Afghanistan har hamnat i blickfånget, eftersom de sitter fast vid gränsen sedan drygt tre veckor. De har blivit brickor i ett politiskt spel mellan Polen och Belarus, där människoliv är i fara.

På ena sidan finns beväpnade vakter från Belarus och på den andra polska polisstyrkor, skriver nyhetsbyrån AP.

Nyligen meddelade regeringen i Warszawa att ett två och en halv meter högt stängsel ska uppföras för att stoppa flyktingar och migranter. Detta har ytterligare spätt på konflikten mellan Polen och Belarus.

“Strandsatta vid gränsen”

De religiösa ledarna är mycket kritiska till hur flyktingarna behandlas:

“I den humanitära solidaritetens namn uppmanar vi myndigheterna i Polen att genast förse de flyktingar som är strandsatta vid gränsen med det de behöver: mat, dryck och medicinsk hjälp,” skriver de.

I uttalandet påpekar ledarna, där det finns såväl kristna som judiska och muslimska representanter, också att dessa människor “lider av “hunger och kyla” och menar att de har blivit offer “för likgiltighet”.

Något som förvärrat situationen är att vädret varit dåligt, med en hel del regn och fallande temperaturer.

Aktivister på plats

Premiärminister Morawiecki har tidigare sagt att Polen inte kommer att ge efter för “utpressning” av Belarus president Alexander Lukashenko.

På plats vid gränsen finns människorättsaktivister som också protesterar. En aktivist som behärskar dari, som är ett av Afghanistans officiella språk, har använt megafon för att få kontakt med flyktingarna.

Det initiativet uppskattas inte av de polska styrkorna som svarar med sirener för att störa kommunikationen, berättar en av aktivisterna, Marianna Wartecka.

Hon säger att flera av flyktingarna är sjuka, flera har njurproblem, medan andra lider av diarré.

Enligt Polen har drygt 3 200 personer försökt att ta sig över gränsen från Belarus enbart under augusti. De flesta kommer från Irak, följt av Afghanistan. Några har anlänt från Somalia, Tadzjikistan och Syrien.

Bland ledarna som skrivit under uttalandet finns bland annat representanter från ett gemensamt råd för katoliker och muslimer, ett samarbetsorgan mellan kristna och judar, samt rektorn för det katolska universitetet i Lublin.

Utanför parlamentet i Warszawa samlades tusentals människor i måndags för att visa sitt stöd för de asylsökande. Med sig hade de banderoller med texter som: “Ni dömer dem till döden” och “Jesus var flykting”.

Fler artiklar för dig