Nyheter

Oas-rörelsen sänder tv-gudstjänster från Kroppefjäll

“Vi ville använda naturen och miljön för att förstärka Guds ord”

“Enheten i Kristus” är temat vid den första av fyra gudstjänster på SVT från det tidigare sanatoriet.
– Doktorn där byggde upp en skogskyrka på fjället. Det är en kyrka med högt i tak, säger Hanna Simonsson, verksamhetsutvecklare på Oas, till Dagen.

Gudstjänsterna på Kroppefjäll börjar sändas nu på söndag, och spelades in tidigare i vår. Kroppefjäll ligger i Dalsland och är en naturskön plats. I början på 1900-talet drevs här ett sanatorium. Doktor Saedén som var verksam vid sanatoriet ville att de sjuka människorna skulle få ut så mycket som möjligt av den friska luften. Han skapade också en vandringsrunda med olika stopp.

Djup dal och utsiktspunkt

– Nu långt senare behöver vi tänka lite på samma sätt. Vi funderade i arbetslaget på att använda naturen och miljön för att förstärka Guds ord, säger Hanna Simonsson och berättar att valet föll på Kroppefjäll, där en av hennes bekanta arbetar och “har sitt hjärta”.

Vid vandringsrundan har Oas valt ut tre olika platser där man spelat in gudstjänster. Den första sänds från en skogskyrka bland naturens träd och toppar. Den andra gudstjänsten sänds från en djup dal, och den tredje från en plats som kallas utsikten.

Barngudstjänst i en lada

Den fjärde och sista gudstjänsten har man spelat in i en lada ett stycke bort och är en renodlad barngudstjänst för familjer och för alla åldrar.

Nu på söndag är det dags för den första gudstjänsten, och den sista sänds den 26 september. I Dals Rostock i Kroppefjäll finns i dag ett bed and breakfast och en eventplats som är öppen för besök och arrangemang.

Fler artiklar för dig