Nyheter

Kjell Larsson ny pastor i Gislaveds frikyrkoförsamling

“Nu får jag vara på en och samma plats”

I maj lämnade Kjell Larsson rollen som missionsföreståndare för Svenska alliansmissionen. Nu har han installerats som pastor i Gislaveds frikyrkoförsamling.

Det var i samband med att församlingen, den 22 augusti, firade sin första öppna gudstjänst sedan coronapandemin som Kjell Larsson officiellt välkomnades.

– Det är en spännande församling, säger han till Dagen och nämner specifikt att den tillhör tre samfund, Equmeniakyrkan, Svenska alliansmissionen samt Pingströrelsen.

– Jag har mina rötter i Missionsförbundet, jag har jobbat i SAM i många år och jag har mött Pingst i olika sammanhang.

Att församlingen tillhör tre samfund syntes också tydligt vid installationen. På plats fanns nämligen Johan Einarsson, regional kyrkoledare inom Equmeniakyrkan, Lars-Gunnar Jonsson, nationell missionsledare inom SAM, samt Pelle Hörnmark, föreståndare för pingstkyrkan Ulriksbergskyrkan i Växjö.

Pendling till Gislaved

Gislaveds frikyrkoförsamling, som bildades 2009 och som i dagsläget har knappt 300 medlemmar, har haft en vakant pastorstjänst under flera års tid. Nu förklarar Kjell Larsson att han vill – och förväntas – jobba för att församlingen ska vara utåtriktad.

– Vi har alltså precis börjat med öppna gudstjänster igen. Och jag kommer även att ha bibelstudier en gång per månad.

Kjell Larsson blev missionsföreståndare för Svenska alliansmissionen 2011. Innan dess arbetade han som SAM:s församlingskonsulent fyra år och i Värnamo allianskyrka och under åren vid SAM:s huvudkontor i Jönköping har han pendlat från hemmet Värnamo. Nu blir det i stället pendling till Gislaved.

Hur kommer det sig att du hamnade i Gislaveds frikyrkoförsamling?

– Jag har några år kvar till pensionen och ville tillbaka till en lokal pastorstjänst. Under en period hade jag tittat på vad som fanns i närheten av Värnamo. Förra våren dök Gislaved upp och jag fick en känsla för församlingen och tog kontakt med dem.

Vad är det som lockar med att jobba i en lokal församling igen?

– Med samfundsansvaret följer många paraply- och visionsfrågor. Nu får jag vara på en och samma plats, man kan säga att jag får följa människor från vagga till grav. Jag är dessutom en social människa och uppskattar de enskilda möten som ofta sker i församlingen.

Fler artiklar för dig