Nyheter

Tyska socialdemokrater kritiseras för anti-kristen video

Katolska biskopar stormar mot attacken på kristen tro under valspurten

En docka föreställande en katolsk partitopp i kristdemokratiska CDU har orsakar storbråk i Tyskland. Attacken på Nathanael Liminski ses som ett brott mot sedvanlig tysk återhållsamhet vad gäller personattacker i valkampen. Nu har socialdemokraterna lovat dra tillbaka videon.

Ett nytt lågvattenmärke. Det menar kristna företrädare, om valvideon som socialdemokratiska SPD gjort. Flera kritiker menar att den representerar ett ökande hot mot religionsfriheten i ett allt mer sekulärt Europa. Katolska biskopskonferensen har gått ut med ett uttalande, där de kräver en “rättvis valkampanj”. En talesperson för det kritiserade partiet CDU, Herman Gröhe, säger till Catholic News Agency att det handlar om att piska upp anti-katolska stämningar.

Har försvarat katolsk äktenskapssyn

I videon ses en rysk docka. Inuti den första dockan – föreställande kristdemokraternas nye ledare Armin Laschet – finns en docka som porträtterar en annan partitopp, Nathanael Liminski. Liminski ses som Laschets högra hand. Han är praktiserande katolik, och har försvarat den katolska synen på äktenskap, sexualitet och homosexualitet i en uppmärksammad intervju.

I videon ses en rysk docka. Inuti den första dockan - föreställande kristdemokraternas nye ledare Armin Laschet - finns en docka som porträtterar en annan partitopp, Nathanael Liminski.

Det är dessa synpunkter som dockan sägs representera och som tyskarna varnas för i videon. Budskapet är tydligt: den som väljer Laschet väljer också Liminski och hans tro och ideologi.

Professor Hans Michael Heinig, expert på konstitutionell rätt och själv katolik, säger att videon är beviset för ett paradigmskifte i Tyskland, där den katolska minoriteten nu ses som ett samhällsproblem. “Detta kan underminera religionsfriheten och hotar den åtskillnad mellan religion och politik som funnits tidigare”, menar han.

“Ska inte visas mer”

Kritiken har nu lett till att den socialdemokratiske vice förbundskanslern Olaf Schulz meddelar att videon inte ska användas mer. Men han säger till tyska tidningen Neuen Osnabrucken Zeitung att han inte är nöjd över hur videon tolkats.

“SPD står för ett öppet och tolerant samhälle”, säger han och tillägger att både han själv och Tyskland är “präglat av kristna värderingar”.

Tyskland går till val den 26 september. Då röstar man fram en ny regering, och därmed också efterträdaren till kristdemokraten Angela Merkel, som styrt landet sedan 2005. Just nu är det mycket jämnt i opinionsmätningarna, med en liten övervikt för socialdemokraterna som under den senaste tiden fått ökat stöd.

---

Fakta: Knapp ledning för S

  • Enligt de senaste opinionsmätningarna leder socialdemokraterna nu med 23 procent. CDU/CSU har 22 procent, tätt följt av de gröna med 18 procent (Europaportalen 25 augusti).

---

Fler artiklar för dig