Nyheter

Församling kopplas till coronautbrott i Nya Zeeland

Kyrka i Auckland pekas ut som ansvarig för att deltavarianten av viruset sprider sig

Nya Zeeland har varit i stort sett förskonat från coronavirus. Nu pekas en kyrka i Auckland ut, som ansvarig för ett det största utbrottet av den nya deltavarianten.

Drygt 500 kristna från olika kyrkor i Nya Zeeland samlades i en kyrka i Auckland den 15 augusti. Hittills har 114 personer som var med vid det tillfället har smittats av covid-19.

Och siffran väntas öka, eftersom besökarna uppges ha kommit från olika delar av landet. Risken är därför stor att de för smittan vidare, rapporterar ABC News.

Få coronafall hittills

Det innebär med största sannolikhet att coronaviruset håller på att ta sitt grepp även om Nya Zeeland. Landet har klarat sig bättre än de flesta länder i världen under pandemin, och noterat få fall.

Migranter från Stillahavsöarna som bor i landet, har hamnat i skottgluggen. Detta eftersom utbrottet kopplas till The Samoan Assembly of God Church, en församling som framför allt består av personer i den gruppen.

En undersökning visar att fler än hälften av de personer i Nya Zeeland som testat positivt för den nya deltavarianten av viruset, tillhör den minoritetsgruppen.

Aggressiva kommentarer

Efter att församlingen i Auckland identifierats som en “högriskplats”, har många rasistiska kommentarer framförts på församlingens Facebook-sida.

– Det har varit en del aggressiv aktivitet på sociala medier mot den samoanska gruppen, säger talespersonen Faánana Efeson Collins.

Landets hälsominister Ashley Bloomfield framhåller att personer som har sitt ursprung i Samoa, Tonga, Fiji och andra öar i Stilla havet ligger i topp i hela Nya Zeeland när det gäller att testa sig för covid-19.

“Viruset är problemet”

Bloomfield säger att rasistiska kommentarer är “fega” och går till skarpt angrepp mot de som inte vill bidra till att stoppa smittspridningen och bidra till en lösning.

– Jag uppmanar alla invånare att vara vänliga mot varandra. Det är viruset som är problemet, inte människorna. Människorna är lösningen på problemet, så snälla var en del av lösningen, säger han.

Enligt nyhetsbyrån AP är vaccinationstakten i Nya Zeeland inte särskilt hög. Bara 20 procent av befolkningen är hittills fullvaccinerad, vilket är en låg

siffra jämfört med många andra länder.

Alla sitter i samma båt

I takt med att smittspridningen tycks öka i landet får premiärminister Jacinda Ardern allt mer kritik för hur hon hanterat pandemin. Trots en hård lockdown ser landet ut att inte lyckas hindra viruset från att få fäste.

Collin Tukuitonga, professor vid universitetet i Auckland, ser ändå inte allt för mörkt på situationen.

– Covid-19 tar inte hänsyn till ras eller etnicitet. Viruset bryr sig inte om ifall du tror på Gud eller inte. Men hela världen går igenom detta, vi i Nya Zeeland är inte ensamma, säger han enligt nzherald.co.nz.

Fler artiklar för dig