Nyheter

Unik samling av rörelser inom Svenska kyrkan

Prästen Carl-Erik Sahlberg hoppfull efter samtalsdag om kyrkans framtid: Vi kan ha skrivit kyrkohistoria

Nätverket Vägen samlade inomkyrkliga organisationer i Svenska kyrkan till en samtalsdag.
– Vi vill samla alla goda krafter som ser en framtid för ett växande i Svenska kyrkan, säger prästen och initiativtagaren Carl-Erik Sahlberg.

År 2015 fick Carl-Erik Sahlberg en vision att bryta den negativa trenden i Svenska kyrkan, som bland annat innebär minskat medlemsantal, färre dop, vigslar och allt glesare med folk i kyrkbänkarna.

Resultatet blev nätverket Vägen, som i dag består av cirka 500 registrerade personer. I S:ta Clara kyrka i Stockholm inbjöd man i måndags till en samling för att dryfta frågorna om Svenska kyrkans framtid.

“Brutal sekularisering”

Flera inomkyrkliga organisationer deltog: Svenska kyrkans lekmannaförbund, EFS, Oasrörelsen, Kyrklig samling samt Evangeliska brödraförsamlingen i Stockholm och Göteborg.

Två nomineringsgrupper i det stundande kyrkovalet tackade också ja till att vara med: Kristdemokrater för en levande kyrka och Frimodig kyrka.

Samtliga representanter som tog till orda uttryckte en påtaglig oro för utvecklingen. Yngve Kalin, ordförande i Kyrklig samling, beskrev situationen som “en brutal sekulariseringsprocess”.

Och Klas Lindberg, präst i Brödraförsamlingen i Stockholm, uppmanade kyrkans folk att “lämna nördkyrkeriet” och i stället gå ut till vanligt folk och lyssna på vad de har att säga.

Mer Jesus i predikan

På frågan vad Svenska kyrkan ska göra för att vända trenden fanns många olika förslag. Mia Ström från EFS talade om betydelsen av att tala mer om Jesus.

– Jag prästvigdes 2011 och då var det ganska få ställen där man tydligt pratade om Jesus i en predikan. Så ser det inte riktigt ut i dag. Det har förändrats ganska mycket, sa hon och lät hoppfull.

Hans Weichbrodt, inspiratör i Oasrörelsen, framhöll betydelsen av alla gudstjänster och andakter som sänts på nätet under pandemin. Han menade att de blivit ett “Sackeusträd” för många som inte kommer till kyrkan.

Johan Dalman, biskop i Strängnäs, var inbjuden som gäst i ett inledande samtal. Dalmans tre nyckelord var: be, bry dig och fira gudstjänst.

– En kyrka som inte talar med en levande Gud har snart inget att tala om. Att be behöver bli en rutin som vi gör. Be, be och be rejält, sammanfattade biskop Dalman sin inställning.

Ett positivt hejarop

Anders Åström, ordförande i nätverket Vägen, tycker att det var ett framsteg att samla representanter från så många olika organisationer inom Svenska kyrkan.

– Vi kanske tycker olika om en del saker. Men jag känner mig övertygad om att vi alla brinner för en levande kyrka. Vi vill vara en aktiv del av kyrkan och ett positivt hejarop, säger Anders Åström.

Carl-Erik Sahlberg sticker ut näsan och påstår att samlingen i S:ta Clara kyrka var historisk:

– Jag vet inte om så många inomkyrkliga organisationer i Svenska kyrkan har samlats på detta sätt vid ett och samma tillfälle tidigare. Vi kan ha skrivit kyrkohistoria, säger han till Dagen.

Porträttbild av en man med glasögon som ser glad ut.

Samla goda krafter

Carl-Erik Sahlberg betonar nätverkets inriktning att få Svenska kyrkan att “vända och tända”. Det vill säga vända den negativa utvecklingen och tända ett hopp.

– Nätverkets uppgift är att samla alla goda krafter som vägrar att ge upp. Vi har en kärlek till Svenska kyrkan och vill bidra med inspiration och mod till dem som längtar efter en levande och Jesuscentrerad kyrka.

Kyrkans politisering ser Sahlberg och Åström som ett problem, men de väljer att åter lyfta fram det positiva:

– Det finns en bönelängtan hos många inom kyrkan som vi vill ta vara på. Alphakurserna är en tillgång som vi behöver använda mera, framhåller Carl-Erik Sahlberg.

– Jag blir inte förvånad om detta leder till en gemensam bönesatsning framöver. Det skulle betyda mycket att vi tillsammans ber för Svenska kyrkan och dess framtid, säger Anders Åström.

Fler artiklar för dig