Nyheter

Kronprinsessparet gästade pingstkyrkan i Skövde

Pastor: De visade verkligen intresse och var otroligt närvarande i samtalen

Kronprinsessparet Victoria och Daniel besökte pingstkyrkan i Skövde. Där åt de lunch tillagad av matsvinn som kyrkan är med och tar vara på för att hjälpa behövande.
– Det känns uppmuntrande att de ville komma till oss, säger huvudpastor Simon Holst.

Med anledning av den pågående pandemin besöker medlemmar i kungafamiljen, på initiativ av kung Carl XVI Gustaf, samtliga Sveriges 21 län. I veckan hade turen kommit till Västra Götaland.

Ta tillvara matsvinn

Ett av målen var pingstkyrkan i Skövde där kommunstyrelsens ordförande Conny Brännberg (KD), som även är ordförande i församlingen, var en av de som tog emot.

Kronprinsessparet var bland annat intresserade av att höra mer om det projekt som Skövde Pingst är en del av, och som går ut på att ta tillvara matsvinn i Skaraborg.

– Vi är den första samarbetspartnern till Ätbart, en förening som hämtar och levererar matsvinn till oss. Vi tar emot, packar och delar ut matkassar till utsatta och människor i behov, berättar pastor Simon Holst.

Kronprinsessparet Victoria och Daniel gästar Skövde Pingst för en lunch för att uppmärksamma mathjälpen som äger rum i församlingens lokaler.

Åt lunch i kyrkan

Han var med när kronprinsessparet åt lunch i kyrkans foajé. Dagen till ära var maten tillagad av matsvinn från livsmedelsbutiker och restauranger i Skaraborg.

Hur var det att ha kronprinsessparet som gäster i pingstkyrkan?

– Jag blev tagen av att prinsen och kronprinsessan visade ett så stort intresse genom att ställa frågor, lyssna och delge sina egna tankar. De var verkligen närvarande i samtalen, de kändes genuina, säger Simon Holst.

Totalt var ett 25-tal gäster på plats i kyrkan, bland andra Göteborgsoperans vd Christina Björklund och Skaraborgs läns sjukhusdirektör Jörgen Thorn. De fick också lyssna till musik av Göteborgsoperan.

Skojade med prinsen

Det är dock inte första gången Pingstkyrkan i Skövde får besök av det svenska kungahuset. På sin eriksgata 1975 gjorde kung Carl XVI Gustaf en visit där, enligt Simon Holst.

– I slutet fick jag tillfälle att berätta lite om vilka vi i Skövde Pingst är. Jag berättade att det finns 440 pingstförsamlingar runt om i landet, och många andra kristna i Sverige, som ber för kronprinsessparet.

– Och så skojade jag lite och sa att det är trevligt att kronprinsessan Victoria och prins Daniel besöker oss, men att vi tror att kungars kung, Jesus Kristus, alltid finns här hos oss.

---

Fakta: Kronprinsessparets lunch i pingstkyrkan

  • Först: Enkel sallad med rödbetskräm och säsongens primörer.
  • Till huvudrätt: Potatispuré, lammsida, ugnsrostade rotsaker och sky.
  • Lunchen tillagades av Karl-Johan Beckman, krögare på Restaurang Hållbar.

---

Fler artiklar för dig