Kyrkovalet

Nooshi Dadgostar deltog i kyrkovalsupptakt

Nu börjar partiledarna engagera sig i kyrkovalet, i helgen var både Nooshi Dadgostar och Stefan Löfven i farten

Vänsterpartiet ställer inte upp i kyrkovalet. Ändå deltog partiledaren Nooshi Dadgostar, själv uttalad ateist, då ViSK hade sin valupptakt.

Med bara några veckor kvar till valdagen börjar nu kyrkovalsrörelsen att dra i gång på allvar. I helgen hade Vänstern i Svenska kyrkan, eller ViSK som de kallas, sin valupptakt.

Bland alla gäster som deltog var det en som stack ut, Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Hon är själv uttalad ateist och inte medlem i Svenska kyrkan, men hon valde ändå att delta för att peppa alla som ställer upp för ViSK i kyrkovalet, den nomineringsgrupp som bildades efter att Vänsterpartiet år 2004 drog sig ur kyrkopolitiken.

– Ofta brukar vi tala om valet nästa år, men det kommer ett viktigt val nu. Svenska kyrkan är en oerhört viktig del av vårt samhälle, det är tro och tröst och social sammanhållning, sa Nooshi Dadgostar.


Negativt kampanjande

Hon höll ett kort anförande där huvudbudskapet var att de högerextrema krafterna måste motas tillbaka. I kyrkovalen har det blivit vanligt att ägna sig åt så kallat negativt kampanjande, där man främst varnar för andra grupperingar snarare än att presentera sakligt vad man själv vill.

Så lät det också när Nooshi Dadgostar tog till orda, där hennes varning för högerextremism blandades upp med att ViSK står upp för samhällsgemenskap och hbtq-personers rättigheter.

Täta kontakter

En återkommande fråga i kyrkovalet handlar om hur stor plats de politiska partierna ska ha, där fokus ofta landar på de tre partier som ställer upp, S, SD och C. Men att Nooshi Dadgostar deltar i ViSK:s valupptakt ställer så klart frågan hur pass täta kontakter denna på pappret helt fristående nomineringsgrupp egentligen har med Vänsterpartiet? Av valupptakten att döma verkade kontakterna mycket täta. Nooshi Dadgostar var till och med på vippen att göra en freudiansk felsägning, där hennes inledande mening lydde så här;

– Jag är spänd och känner en stor känsla av framtidstro, att det ska gå bra för vårt ...

Vårt vad då? Ordet som man förväntar sig är så klart parti, men Nooshi Dadgostar lyckades stoppa i tid och formulerade om meningen till att det ska gå bra i valet.

– Jag deltar så gott jag kan nu när vi har en åtskillnad mellan partiet och ViSK, sa hon lite senare sitt tal när det gällde vilken roll hon spelar.

Löfven talade kyrkopolitik

Även en annan partiledare har i helgen lyft fram vikten av att rösta i kyrkovalet. Det var statsminister Stefan Löfven (S), som inledde sitt sommartal med att prata om Svenska kyrkan. Retoriken var snarlik den som Nooshi Dadgostar använde sig av.

– Nu ska vi se till att Svenska kyrkan är kvar som en rejäl samhällskraft för alla människors lika värde och solidaritet, vi vet såväl vad de högerextrema vill, de vill använda kyrkan som en plattform för sin dagordning. Den dagordningen ska inte bli verklighet, sa Stefan Löfven.

Frimodig kyrka, en partipolitiskt obundna grupp, var snabba med att på Twitter replikera att det inte bara är de högerextrema som vill använda Svenska kyrkan för sin dagordning. De konstaterade kritiskt att det är även vad Socialdemokraterna vill.

För övrigt var den stora snackisen efter Stefan Löfvens tal inte att han tog upp kyrkovalet utan att han meddelade att han tänker avgå som partiledare och statsminister under hösten.

---

Fakta: Kyrkovalet

  • Den19 september är det kyrkoval, det vill säga Svenska kyrkans demokratiska val.
  • Alla som är medlemmar i kyrkan får rösta, till församling, stift och nationellt till kyrkomötet.

---

Fler artiklar för dig