Musik

Simon och Frank Ådahl utsedda till “Årets Suring”

Hedrade av uppväxtkommunen - och hedrar själva pingstkyrkan

Bröderna Simon och Frank Ådahl får utmärkelsen “Årets Suring” av kommunen de växte upp i – Surahammar.
– Du pratar med en glad suring, säger Simon Ådahl till Dagen.

De har bland annat vunnit svenska melodifestivalen med bandet Edin-Ådahl 1990 – och satt Surahammar utanför Västerås på kartan. Om någon vecka tar bröderna Simon och Frank Ådahl emot utmärkelsen vid de så kallade Suradagarna.

– Otroligt hedersamt att kommunen uppmärksammar oss så här, säger Simon Ådahl.

Han och brodern Frank kommer att vara på plats på uppväxtorten nästa söndag (29/8) för att ta emot äran, blommor och ett lokalt konstverk.

Basist i kyrkan som elvaåring

Simon Ådahl vill å sin sida omedelbart hedra pingstkyrkan i Surahammar, som numera är en del av församlingen i Västerås.

– Pingstkyrkan i Surahammar är den stora orsaken till att vi håller på med musik. När jag var elva år kom sångledaren i kyrkan och sa att vi behöver en basist. På lördag ska du spela. Att få den chansen att uppträda utan krav på perfektionism var enormt, säger Simon Ådahl.

Så småningom blev det rockmusik på “bruket” i Surahammar. De reste också runt i området och spelade med bandet Hammarrocken på Folkets hus och i andra lokaler. När en och annan i församlingen såg frågande ut inför detta, blev de försvarade av en klok pappa.

Upplagt för skämt

Skämten om orten Surahammar – och att de ändå ser glada ut – har Simon Ådahl hört många gånger, inte minst av resande predikanter som besökte kyrkan. Lokalt kallar man invånarna för “suringar” – och säger förkortat att man bor i “Sura”, berättar han.

– När pingstkyrkan på orten skulle invigas 1957 hade lokaltidningen den klassiska rubriken: “Sura pingstvänner under eget tak”. Vi som bodde på orten reagerade inte, men den blev förstås ett skämt ute i landet.

Hur mycket spelar och sjunger ni i dag?

– Pandemin satte ju stopp för en hel del. Men Frank har ofta konserter på sitt håll. Och Jag är ute och reser i kyrkorna för Himlen TV7 och EV-fonden, som stöttar evangelister, säger Simon Ådahl.

Numera bor Simon i Gävle och Frank i Örnsköldsvik. Men de har äldsta brodern Rodney med fru och vänner kvar i Surahammar, så det känns inte konstigt för “Årets Suring” att återvända.

Fler artiklar för dig