Nyheter

Flodvåg dödade åtta vid teologisk seminarium i Addis Abeba

Skyddsvall brast vid EFS-grundade skolan hos Mekane Yesus-kyrkan

När regnet öste ner brast flodbarriären som skulle skydda Mekane Yesus-kyrkans teologiska seminarium med ett par hundra elever. Nu sörjer EFS i Sverige med sina vänner i Etiopien.

Flera bostäder för personal och högre studenter med familjer på seminarieområdet fylldes på några minuter med vatten närmare ett par meter upp i husen när flodvågen kom i samband med ett kraftigt regn. Den skyddsvall som hade byggts mot floden intill tomten höll inte när vattenmassorna tryckte på.

Vattenmassor.

Begravning redan genomförd

Fyra vuxna och fyra barn bland den etiopiska skolpersonalen som bor på området dog, och begravdes redan dagen efter översvämningen som ägde rum i tisdags. Flera hemlösa som bodde strax intill skolområdet saknas också, och kan ha omkommit.

Kistor uppställda i kyrka

– Otroligt sorgligt. Det är våra vänner som har drabbats. Flera är döda, och så enorma materiella skador. Många som bodde där var utan försäkringar. För seminariet blir det en ekonomisk katastrof, säger Erik Johansson, missionssekreterare för EFS inom Svenska kyrkan, som flera gånger har besökt skolan i den etiopiska huvudstaden.

Stort lutherskt samfund

Det teologiska seminariet grundades av EFS i Sverige i början av 1960-talet, men drivs av systerkyrkan Mekane Yesus, med cirka tio miljoner döpta medlemmar. Det är samfundets huvudseminarium där många av kyrkans präster har utbildats.

Många svenskar har genom åren besökt skolan, arbetat som lärare eller varit studenter där.

Själva utbildningslokalerna och klassrummen ligger lite högre upp på området och drabbades inte av vattenmassorna som svepte fram. Just nu pågick sommarkurser som har fått avbrytas. Förhoppningen är att skolverksamheten ska kunna dra i gång när höstterminen startar en bit in i september. Men det kommer ta tid att bygga upp allt igen.

– EFS kommer förstås att finnas med i återuppbyggnadsarbetet, säger Erik Johansson.

Erik Johanson i Etiopien.

Borgmästare på besök

Addis Abebas borgmästare har efter katastrofen besökt skolområdet där byggnaderna är skadade av gyttja, avloppsvatten och skräp som följde med vattenmassorna. Erik Johansson påpekar att en vägviadukt nedströms och nybyggnationer på andra sidan floden gjorde att vattnen pressades mot det teologiska seminariet – och hoppas att borgmästaren nu lär av detta för framtiden.

---

Fakta: Mekane Yesus-kyrkan

  • Mekane Yesus-kyrkan är det största samfundet inom Lutherska världsförbundet och systerkyrka till EFS inom Svenska kyrkan.
  • Kyrkan har bland annat växt fram genom missionärer från Sverige.
  • I dag bedriver Mekane Yesus-kyrkan själv mission i flera andra länder i Afrika och Asien – och utbildar även elever från andra afrikanska länder och samfund vid sitt seminarium i Addis Abeba.

---


Fler artiklar för dig