Nyheter

Holländsk affärsman försökte varna Mattias Lekardal: ”Han lurade dem”

Kristna företagaren Hans Versleijen från Hollande lämnade styrelsen för DFM för att han ansåg Mattias Lekardals metoder tvivelaktiga. ”Jag kände att han lurade dem att investera i något han inte kunde lova. Risken var alldeles för stor.”

Kristna företagaren Hans Versleijen från Nederländerna lämnade styrelsen för ett av predikanten Mattias Lekardals företag på grund av metoder han tyckte skadade enskilda människor.
– Jag vill inte att människor ska hamna i den här fällan igen, säger han till Dagen.

Hans Versleijen har drivit flera företag i Nederländerna och på andra håll med ambitionen att en del av överskottet ska gå till kristen verksamhet. Just nu reparerar han exempelvis elcyklar i ett av bolagen. På fritiden bygger han sedan hus till föräldralösa barn i Pakistan – och en kyrka – och har i 16 års tid rest runt med en evangelist.

Samarbetet med Mattias Lekardal i Sverige, huvudledare för missionsorganisationen Divine Favour Mission, ägde för Hans Versleijens del rum inom bolaget It’s just water Europe AB. Det är ett av flera bolag som Lekardal driver vid sidan av missionsorganisationen.

Vattenfrågor i bolaget

Företaget bildades 2014 och ägnar sig bland annat åt forskning, utveckling, försäljning och ledarskap inom vatten, vattenrening och produkter av vatten, enligt den beskrivning som finns. Men för ett par år sedan bestämde sig Hans Versleijen för att lämna bolagets styrelse.

Bakgrunden var att han reagerat på Mattias Lekardals sätt att närma sig särskilt kvinnor och unga människor att investera i företaget.

– Investering är alltid en risk. Men jag kände att han lurade dem att investera i något han inte kunde lova. Risken var alldeles för stor. Du behöver fakta bakom och inte bara en berättelse – en story.

Agerade som en man från Gud

Alla visste att Mattias Lekardals agerade som en profet och en man från Gud på den kristna arenan, uppger Hans Versleijen, och menar att det är farligt att gå för långt i att använda detta när man ska få andra människor att investera pengar.

Ofta var det “små människor” som skulle göra stora investeringar, säger han. Men Hans Versleijen kände att det i de här fallen borde vara företag som gick in med pengar när man gjorde affärer med stora bolag som ofta ville ha förhandsfinansiering.

– Det här kom i konflikt med mitt samvete, jag ville inte ge tomma löften. Jag kunde inte lova att investeringen kom tillbaka. Jag ville vara baserad på fakta, säger han till Dagen.

Hoppade av styrelsen

För ett par år sedan fick Hans Versleijen så nog och bestämde sig för att lämna styrelsen för It’s just water Europe AB. Det skedde efter att han pratat med Mattias Lekardal om det han upplevde som en gråzon, där människor förväntade sig pengar tillbaka, men inte riktigt hade klart för sig att de inte skulle få det.

– Jag varnade honom flera gånger och pratade även med andra förkunnare runt omkring om att de skulle stoppa honom. Man kan inte göra så i Guds namn och skada människor. Det är väldigt frustrerande. Men han lyssnade inte till mig, säger Hans Versleijen.

Kan inte alltid skylla på andra

Den nederländske företagaren betonar samtidigt att han som kristen är van att ibland ge bort pengar i tro till goda ändamål – och att den som gjort det inte i efter hand då kan komma och skylla på andra. Men han upplevde att det i det här fallet också fanns sådana som blev lurade.

– När någon försöker manipulera då lämnar jag båten.

– Många kristna vill ge, men ändå fortfarande veta vart pengarna går, säger Hans Versleijen, som vill berätta för att skydda människor och se till att Guds rike inte blir skadat.

Dagen har sökt Mattias Lekardal som dock avböjer att kommentera. I ett sms ger han bland annat tidningen rådet att “ni noggrant tänker efter innan ni beskriver en fd styrelseledamots perspektiv”.

---

Fakta: Lekardal och Divine Favour Mission

  • Divine Favour Mission är en fristående missionsorganisation utan koppling till något samfund, med centrum utanför Örebro.
  • De främsta profilerna är huvudledaren Mattias Lekardal och marknadschefen Tommy Dahlman.
  • Mattias Lekardal driver också företaget Divine Favour Mission AB – och har även flera andra bolag. Han beskriver sig bland annat som investeringskonsult, men är också predikant som även kallas “profeten” i annonsering.

---

Fler artiklar för dig