Nyheter

Polisanmälan mot Tommy Dahlman - stor turbulens inom Divine Favour Mission

Efter Dagens granskning av ledaren Mattias Lekardal har marknadschefen Tommy Dahlman polisanmälts

Det stormar inom och omkring missionsorganisationen Divine Favour Mission. Efter Dagens granskning av ledaren Mattias Lekardal är också marknadschefen Tommy Dahlman indragen i aggressiva diskussioner i sociala medier och har blivit polisanmäld.

Dagen har under en längre tid sökt Mattias Lekardal för svar på frågor kring skatteskulder, krav från kronofogden, försenade årsredovisningar och indragna F-skattesedlar hos flera av hans bolag. Likaså kring norska Birgitte som känt sig manipulerad efter att ha gett bort 300 000 kronor till Lekardal under en period då hon gick i själavård hos honom.

Lekardals försäljning av konstverk till en kristen privatperson med Gud som säljargument – och till belopp som vida översteg det en värderingsfirma uppgett – är ytterligare ett område som blivit granskat.

Dahlman talesperson

Men Mattias Lekardal, 49 år, från Sköllersta utanför Örebro, ibland kallad “profeten”, har hållit sig undan. Också i Divine Favour Missions sociala medier har hans framträdanden varit sparsamma senaste tiden. I stället är det marknadschefen Tommy Dahlman som har brett ut sig i både text och bilder som talesperson för Lekardal och missionsorganisationen. DFM verkar i karismatikens utkanter, utan koppling till något samfund.

Dahlman har försvarat Lekardal och organisationen och gått till motangrepp mot kritiker av olika slag på organisationens Facebook-sida. Inläggen – både de egna och andras – har inte sällan raderats efter ett tag.

Dömd för grovt rattfylleri

Predikanten Tommy Dahlman har ett förflutet som välkänd förkunnare inom pingströrelsen, men står sedan ganska lång tid utanför pastorsgemenskapen. Han är omskriven för sina domar för grovt rattfylleri, många fortkörningsböter med mera. Han anställdes ändå inom Divine Favour Mission för cirka 1,5 år sedan. Efter ytterligare en rättslig vända kring en helt annan brottslig handling fick Dahlman göra ett kortare uppehåll i sin tjänst, men är i dagsläget mer synlig än någonsin.

Mattias Lekardal uppger att han för egen del är sjuk och lider av svåra smärtor och därför inte kan framträda. En annan tanke är att Lekardal medvetet håller sig i skymundan när det stormar – och i stället skickar fram sin marknadschef. Just nu är det svårt att bedöma riktigt varför olika saker sker.

Polisanmäld för olaga hot

Det allra senaste i turbulensen kring Divine Favour Mission är ett inspelat telefonsamtal som har lagts ut i sociala medier. Tommy Dahlman uttrycker där att han hotar att “knäcka ryggraden på dig” till en fristående relativt okänd evangelist som tidigare i år har fått stöd av DFM under någon månad – och som senaste tiden hållit sig gömd av rädsla för att något ska hända.

Evangelisten har också gjort en polisanmälan mot Tommy Dahlman för olaga hot, förtal och olaga förföljelse/stalkning, som Dagen har tagit del av. Som ett svar uppgav Tommy Dahlman på Divine Favour Missions Facebook-sida att det han sagt är “metaforiska uttryck” och att han har polisanmält evangelisten tillbaka – bland annat för att evangelisten gjort en inspelning av deras samtal utan att Dahlman kände till detta. Morgonen därpå var Facebook-posten om polisanmälan dock raderad från DFM:s sida.

I botten på detta antyds ett inslag av svartsjukedrama, erfar Dagen.

Det allra senaste i turbulensen kring Divine Favour Mission är ett inspelat telefonsamtal som har lagts ut i sociala medier. Tommy Dahlman uttrycker där att han hotar att “knäcka ryggraden på dig” till en fristående relativt okänd evangelist

Divine Favour Mission har parallellt med ovanstående lanserat sitt nya “Advisory Leader board” för att bredda ledarskapet. Senare i höst ska dess medlemmar medverka vid en offentlig samling i Örebro, enligt annonsering. Men de har annars, liksom huvudledaren Mattias Lekardal, så här långt mestadels varit tysta medan turbulensen pågår i sociala medier.

Fler artiklar för dig