Under pandemin har odlingsintresset i Sverige blommat upp.
– Vår kolonilott fyllde ett stort behov under corona, och närodlat ligger i tiden, säger diakonen Ingela Lönn, som leder Kungälv-Ytterbys odlingsgrupp i Kastalakyrkan.
Det började som en längtan och bön att vara mer utåtriktade i församlingen, berättar Ingela Lönn. I församlingen fanns människor som hade ett odlarintresse, och när det visade sig att det fanns odlingslotter på ett koloniområde i närheten bestämde man sig för att starta en odlingsgrupp och ta sig an en lott. Den nya odlingslotten ligger inte långt från kyrkan.
– Lotten ligger nära kyrkan nere vid älven, på promenadavstånd. Man kan ta med sig kaffe och gå ner, säger Ingela.
Odlingsgruppen startade 2019, och i dag är 14 personer med på intresselistan för kolonilotten. Varje torsdag är det veckoträff. Då träffas man, rensar ogräs, pratar och fikar. Höst och vår är det också arbetsträffar där man planerar vad som ska göras.
[ Odlingsgruppen i Mikaels församling får det att växa i Örebro ]
Öppet alla dagar
Men lotten har använts av många andra än de som ingår i arbetsgruppen.
– Jag har kontakt med dem som har odlingslotter runt omkring. De säger att det är många som kommer och sätter sig en stund vid kolonilotten. Man vill kanske sitta och ta igen sig en stund. Eller man söker gemenskap. Flera som är utbrända har problem med utmattning och tycker om att sitta där en stund. Det finns olika sätt att använda platsen – och den är ju öppen 24/7, säger Ingela Lönn.
På lotten finns det sju föremål kopplade till “pilgrimens sju ledord”, som beskrivs i en bok av Gabriella Mellergårdh. Här finns också flera bänkar att sitta på. Skyltar berättar att lotten tillhör kyrkan.
– Vi har fått kontakt med många människor som vi inte har haft kontakt med tidigare. Som diakon märker jag att det är en väldigt bra mötesplats. Man säger att barn och hundar gör det lättare att få kontakt. Det gäller också blommor, säger Ingela Lönn.
Blommorna används i kyrkan
Under pandemin har kolonilotten fyllt ett stort gemenskapsbehov, säger hon. När inneaktiviteter försvann blev uteaktiviteterna desto viktigare.
– Detta fyllde ett stort behov, det blev en viktig plats. Några damer startade också en promenadgrupp, och då används kolonilotten som ett delmål vid promenaderna.
[ De vill se sitt område blomstrasitt område blomstra ]
Blommor är det man har odlat mest, berättar Ingela Lönn. Blommorna man odlar kan sedan användas vid gudstjänster i kyrkan, till besöken på det närbelägna äldreboendet eller att ha med sig när man gör hembesök. Man har också odlat bär, rabarber och lite grönkål. Till fikat i kyrkan har man så kunnat bjuda på rabarberkaka, och grönkålen har blivit grönkålssoppa.
– Närodlat ligger i tiden, och det är roligt att odla, säger Ingela Lönn.
Klimatvänligt
I veckan kom nyheten om premiär för odlingslotter i havet i Skåne. Intresset är stort, skriver TT. Havets resurser kan allt mer komma att användas i jakten på framtidens mat, då havsbaserat odlande – till exempel av tång – erbjuder klimatvänlig föda. Men odlingslotter i havet är inget som är på tapeten, i alla fall inte än, i Kungälv-Ytterby.
– Vår odlingslott ligger vid älven, havet är en bit bort. Men det kanske kommer, vem vet?
– Vi ska fortsätta med det vi gör, och det går säkert att utveckla. Det som Gud menar att vi ska göra på vår odlingslott, det ska vi göra.
---
Fakta: Tillhör Göteborgs stift
- Kungälv-Ytterby församling är en församling i Göta Älvdalens kontrakt i Göteborgs stift och har cirka 15 000 medlemmar.
- Kolonilotter finns även i andra församlingar i landet.
- Marina kolonilotter finns i Kivik på Österlen. Bakom står Marint Centrum i Simrishamn tillsammans med Kiviks kustråd och byalag. Man odlar bland annat rörhinna och blåstång. I Strömstad har det också gjorts försök med marina kolonilotter.
---