Nyheter

Luleåbiskop skriver öppet om kampen mot cancern

Åsa Nyström är sjukskriven och får förebyggande behandling.

“Jag är tacksam för alla böner som beds för mig”, skriver biskopen i ett inlägg på sociala medier.

Luleå stift meddelar i ett pressmeddelande att biskop Åsa Nyström är sjukskriven på grund av sin cancerdiagnos och behandlingarna mot sjukdomen.

Själv har biskopen skrivit om sin diagnos och de inledande behandlingarna på sociala medier. Hon berättar där om en annorlunda sommar. “I maj hittades en liten elak tumör inuti min livmoder och jag fick besked om att det var livmoderkroppcancer”, skriver hon.

Opererades i juli

I början av juli opererades biskopen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Ingreppet gick bra, och gav också ett positivt besked: cancern hade inte spridit sig. Biskop Nyström berättar att hon nu kommer att få en kortare cytostatikabehandling. Hon kommer att till största delen vara sjukskriven.

“Jag är tacksam till Gud att jag kunde fånga en impuls att gå och testa mig, att sjukvården i Norrbotten har varit snabba och professionella och att universitetssjukhuset i Umeå med sin avancerade kirurgi och gyn-onkologi har hjälpt mig så här långt”, skriver biskopen.

Domprosten träder in

Biskopen kommer att vara sjukskriven till största delen under behandlingen, men vissa arbetsuppgifter kommer hon att arbeta med om orken tillåter. Under hennes sjukskrivning blir det domprosten i stiftet som träder in i biskopens ställe.

Åsa Nyström tackar också för det stöd hon fått: “Jag är tacksam för alla böner som beds för mig, just nu att verkan av cytostatikabehandlingen ska vara god och biverkningarna milda”.

Dagen har sökt biskopen, men kommunikationsavdelningen på Luleå stift meddelar att hon för tillfället inte ger några intervjuer.

---

Fakta: Biskop och före detta chefredaktör

  • Åsa Nyström började sin prästgärning i EFS 1982. 1991 mottogs hon av Luleå stift.
  • Åsa Nyström har också varit verksam som utvecklingssekreterare vid Svenska kyrkans församlingsförbund och hon har varit chefredaktör för tidningen Budbäraren.
  • Under en period var hon lärare och utbildningsledare vid Johannelunds teologiska institut, och hon har varit medförfattare i ett flertal böcker.

---

Fler artiklar för dig