Nyheter

Kristna volontärer förser stockholmare med mackor

S:t Peters kyrkas volontärer vill vara en trygg hjälpande hand för alla. Varje lördag ställer de upp ett bord och delar ut smörgåsar från sin “mackfabrik”.

På lördagarna ger sig S:t Peters kyrkas volontärer ut i Stockholm för att dela ut kaffe, te, mackor eller en hjälpande hand till alla som behöver.

– Det är ett konkret sätt att vara en församling. Gudstjänsterna är naturligtvis också viktiga, men det blir så lätt att de blir abstrakta. Det känns bra att kunna komma ut i samhället och verkligen göra skillnad, säger Jenny Arnerlöf, pastor i S:t Peters kyrka som tillhör Equmeniakyrkan, när Dagen gör ett besök vid Centralstationen i Stockholm.

Bord på Sergels torg

Det hela började med ett projekt som en tidigare diakon i församlingen hade där han ställde ut bord på Sergels torg i centrala Stockholm. Vid borden serverades det te, mackor och kaffe. Senare började han gå runt i parker för att fortsätta dela ut fika till behövande, intresserade eller bara de som ville ha en pratstund. Trots att diakonen slutade för drygt ett år sen har församlingen fortsatt i samma anda.

– Vi vill hjälpa till att rusta upp det civila samhället, engagera oss och vara ett stöd för dem som behöver, säger Jenny Arnerlöf.

Väcker nyfikenhet

När volontärerna är ute på sina vandringar kommer ofta folk fram med frågor om volontärskapet och det händer att nyfikna vill ansluta sig till gruppen. Att vara volontär innebär ett stort ansvar, och därför får de som vill vara volontärer gå med på en vandring först för att observera det arbetet som sker på plats.

Det går även bra att vara med och göra smörgåsar. Det kallas för Mackfabriken och handlar om förberedelserna inför själva vandringarna som sker i centrala Stockholm.

– Vi har alltid som regel att den som vill bli volontär hos oss får vara med och iaktta för att se hur det är att ha en aktiv roll. För oss handlar det mycket om att vara med och se hur vi interagerar med dem vi möter så att det görs på rätt sätt. Alla som vi möter ska bemötas med samma respekt och känna sig sedda. Det är svårt att se vem som är i en utsatt situation, förklarar Jenny Arnerlöf.

Tron är inget krav

Även om tron är närvarande och stark i de handlingar och hjälpinsatser som utförs är det inget krav att du måste vara troende eller tillhöra en kyrka för att få stöd eller bli volontär.

– Ibland kan det hända att människor vi möter vill att vi läser en bibelvers eller ber en bön för dem men det är absolut inget krav att du måste vara troende för att få stöd från oss. Vi finns till för alla.

Fler artiklar för dig