Nyheter

Analys: Finländskt åtal liknar Åke Green-fallet

Finlands tidigare KD-ledare och en luthersk präst åtalas för hets mot folkgrupp.
Detta efter att de spridit negativa uttalanden om homosexualitet.
Åtalet väcker på nytt frågan om gränsen mellan hatbrott och religionsfrihet, och har klara likheter med Åke Green-fallet från 2005.

Vad får man egentligen säga om homosexualitet i ett demokratiskt samhälle? Sedan hetslagstiftningen kommit att omfatta även sexuell läggning är gränsen inte glasklar.

Tanken med hetslagar är att skydda utsatta grupper från hat och diskriminering. Men den har också satt sökarljuset på predikanter som utifrån sin bibeltolkning framför ett budskap som fördömer homosexualitet och samkönade relationer.

Skrift från 2004

Och just en sådan skrift från 2004 har nu hamnat i blickfånget i Finland. Det är den tidigare KD-ledaren Päivi Räsänen som ligger bakom och den heter “Till man och kvinna skapade han dem”.

Som titeln avslöjar har författaren inte särskilt mycket till övers för samkönade relationer. Hon hävdar till och med att utövandet av homosexualitet är skadligt för en själv, för partnern och kanske även för andra närstående människor. Hon skriver även att det är möjligt att “hela den sexuella identiteten i riktning mot ett normalt heterosexuellt känsloliv, om en människa själv är motiverad och villig att få vård.”

Väcker åtal

Textens budskap, tillsammans med det faktum att Räsänen kallat homosexualitet för “skam och synd” på sin Facebooksida, gör att den finländske åklagaren väcker åtal för hets mot folkgrupp. Finland har, likt Sverige, en lag som förbjuder att man uttrycker missaktning mot en sexuell läggning – ett så kallat hatbrott.

Det var denna lag som den svenska pingstpastorn Åke Green prövades mot 2005 efter en predikan där han kallat homosexualitet för något sjukt. Han dömdes för hets mot folkgrupp i tingsrätten men friades i hovrätten och även i Högsta domstolen, med hänvisning till Europakonventionens yttrande- och religionsfrihet.

Har klara likheter

Päivi Räsänens skrift – som är ungefär samtida med Åke Greens predikan – följer i stort sett samma argumentation som pingstpredikanten. Det finländska åtalet har därför klara likheter med Åke Green-fallet, med skillnaden att det här handlar om ett flertal uttalanden i sociala medier och radioprogram.

Själv nekar Räsänen, som även var inrikesminister i Finland 2011-2015, till brott. Även den lutherska prästen Juhana Pohjola åtalas för hets mot folkgrupp för att ha spridit skriften på sin hemsida.

Väcker raseri

Men åtalet väcker raseri hos ett 40-tal lutherska kyrkoledare som i ett upprop protesterar.

“Den finländska statens handlingar i att förfölja kristna för att de står för Jesu undervisning om äktenskap och sex är chockerande”, skriver kyrkoledarna från International Lutheran Council (ILC).

Konservativ utbrytargrupp

ILC ska dock inte förväxlas med Lutherska världsförbundet där bland andra Svenska kyrkan och de övriga stora nordiska lutherska kyrkorna ingår. Dessa bejakar tvärtom samkönade relationer och äktenskap.

I ILC ingår i stället Missionsprovinsen som är en konservativ utbrytargrupp från Svenska kyrkan. Gruppen har bland annat gjort sig känd för sitt kvinnoprästmotstånd. I förbundet ingår även lutherska kyrkor från bland andra Uganda, DR Kongo, Tanzania, Paraguay – länder där rättigheterna för hbtq-personer i många fall är kraftigt inskränkta.

Knappt i någon annan fråga blottas sprickan i den internationella kristenheten så tydligt som här. Eller, som ILC påpekar: “Den stora majoriteten av kristna i alla nationer, inklusive katoliker och ortodoxa delar dessa övertygelser. Vill den finländska åklagaren åtala oss allihop?”

Mänskliga rättigheter

Något som återkommer i båda sidors argumentation är även respekten för de mänskliga rättigheterna. Men synen på vad som är en mänsklig rättighet går isär.

Å ena sidan: religionsfriheten och rätten att predika utifrån sin övertygelse även om en stor grupp människor blir kränkta av budskapet. Å andra sidan: rätten att slippa utsättas för vad som uppfattas som hatbudskap bara för att man tillhör en minoritetsgrupp. Vems rätt är egentligen viktigast?

Det är det nu upp till finländska domstolar att ta ställning till.

---

Fakta: Päivi Räsänen och Juhana Pohjola

  • Päivi Räsänen, som i grunden är läkare, var Kristdemokraternas partiledare i Finland mellan 2004 och 2015.
  • Hon har även varit Finlands inrikesminister mellan 2011 och 2015.
  • Juhana Pohjola är präst och biskop för Evangelisk-lutherska missionsstiftet i Finland. Detta är separerat från den större Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och Pohjola har sedan 2013 inte längre rätt att utöva prästämbetet där.

---


Fler artiklar för dig