Nyheter

Prästutbildning görs om efter kritik

Formerna för en ny prästutbildning ska nu utredas, har kyrkostyrelsen beslutat.
– Det kändes som att det fanns potential för förbättring, säger kyrkostyrelsens förste vice ordförande Wanja Lundby-Wedin (S) till Kyrkans tidning.

Bakgrunden till utredningen är den utvärdering som redovisades i slutet av förra året, och som Dagen rapporterat om. Där framkom det att över en tredjedel av de studenter som gått slutåret mellan 2014 och 2019 inte var nöjda med utbildningen. Särskilt prästerna var missnöjda, hela 46 procent riktade kritik mot utbildningen.

För trång syn

Utredarna ska nu antingen göra en revidering av utbildningsplanen eller göra en ny utbildningsplan, säger Wanja Lundby-Wedin till Kyrkans tidning.

Utbildningen på Svenska kyrkans utbildningsinstitut, Skui, kritiserades tidigare för att bland annat ha en för trång teologisyn.

– Om man försöker ge uttryck för en annan tradition tas det inte såväl emot, sa tidigare präststudenten Peter Berntsson till Dagen i februari.

Finns med i utredningen

Mathias Sånglöf, som tidigare gått på Skui i Uppsala, sa till Dagen att han upplevt en frustration över att det teologiska perspektivet är “ganska smalt jämfört med Svenska kyrkan som helhet”.

Wanja Lundby-Wedin säger i en kommentar att kritiken gällande olika fromhetstraditioner är något utredningen troligen kommer att titta på.

– Jag föreställer mig att utredaren kommer att noga se igenom de utvärderingar som är gjorda och ha dem som en grund för sitt arbete, så det tror jag säkert att man kommer att titta på, säger hon.

Fler artiklar för dig