Nyheter

Vad gör du i sommar, Marianne Ejdersten?

Marianne Ejdersten bor och arbetar i Genève i Schweiz sedan 2013. Hon är kommunikationsdirektör vid Kyrkornas världsråd, World Council of Churches (WCC).

– Det har varit en bra sommar, trots omständigheterna. Här i Schweiz är det nu 500 dagar sedan vi fick vår första lockdown, berättar Marianne Ejdersten.

Sedan mars 2020 har i stort sett allt arbete på Kyrkornas världsråd i Genève skötts hemifrån. Någon gång i veckan har Marianne Ejdersten besökt det ekumeniska centret där i vanliga fall runt 500 personer arbetar.

– Jag har bara kunnat åka hem till Sverige en enda gång, i början av juli i år när jag hade min första semestervecka. Det var fantastiskt väder. Jag ägnade mig mest åt att möta släkt och vänner som jag inte sett på ett år.

På kontinenten har man oftast inte som i Sverige fem-sex veckors semester, utan två-tre veckor, berättar Marianne.

– Under mina semesterveckor här i Schweiz har jag hajkat, vandrat i bergen, tillsammans med vänner. Det är vilsamt. Och så har jag läst mycket. Deckare, som jag tycker om, men också Biodlaren från Aleppo som handlar om flyktingsituationen, och en bok vi ger ut på WCC i höst. Den är skriven av ärkebiskop Anastasios från Albanien, och tar upp religionsdialog och hur vi ska hantera skapelsen utifrån ett klimatperspektiv och ett fredsperspektiv.

Fler artiklar för dig