Nyheter

YWAM vill påverka politiskt i Stockholm

Lärjungaträning, evangelisation och mission fortsatt viktigt

Youth with a mission har nu startat ytterligare en missionsbas – denna gången på Östermalm i Stockholm. Tanken är att fortsätta med evangelisation och ungdomsarbete precis som vanligt, men också att komma närmare politikens centrum i huvudstaden.

Dagen träffar ledarna av YWAM Östermalm – makarna Anders och Sara Carlsson – i en park i Stockholm. De har tillsammans drivit teamet i Linköping sedan 13 år tillbaka. I parken ska ungdomarna precis genomföra en övning i gemenskap.

– Att unga får utvecklas och växa är en central del av vår vision, säger Anders Carlson.

Efter många års väntan har de nu hittat en passande lokal för Stockholmsmissionen. I huset på Grev Turegatan på Östermalm huserar de ett tiotal ungdomar och personal som sprider evangeliet och ägnar sig åt utvecklande projekt.

Anders Carlsson, ledare för YWAM i Sverige.

Lärjungaskap och evangelisation fortsatt viktigt

Fokus ligger lika mycket på personlig utveckling och lärjungaskap som på en av kyrkans mer välkända funktioner – att verka i samhället de finns i.

– Vi har länge letat lokaler i centrala Stockholm eftersom det är enklare att missionera här, vi ser det som ett bönesvar att vi nu får hyra lokalen av Frälsningsarmén, säger Anders Carlsson, som säger att större fokus för teamet i Stockholm kommer att ligga på att påverka politiskt.

– I Stockholm fattas många beslut i politiken och vi vill att vägledning från Bibeln ska komma ut som välsignelse i hela samhället, säger Anders Carlsson.

Bibeln som guidebok genom livet

Samhällsfrågor YWAM på Östermalm engagerar sig i är förutom att sprida evangeliet till exempel sociala frågor och livets värde.

– Bibeln ska fungera som en modell, en guidebok för livet och därmed samhällets alla områden. Det tycker jag att Sverige har tappat bort, nu har det förpassats till en andakt eller predikan, säger Anders Carlsson.

Han berättar att Guds kärlek kan kommuniceras på olika sätt, den kan kännas i hemkänslan – att alltid känna sig välkommen.

– Vi vill att det ska vara en samlingsplats – där människor bor och lever tillsammans i samma hus och det alltid finns någon på plats, säger han.

Marthina Wargh och Asseged Ayka.

Kärleken kan också upplevas under gudstjänsterna eller i möten ute i parker, där de ber för människor.

– Antingen har vi specifika böneämnen eller så ber vi för en människa i stunden. Det gör att mötet blir väldigt personligt och att relationen med Gud går från teori till praktik, säger Anders Carlsson.

Eleverna som under dagen har gjort övningar i gemenskap ute på stan är nu tillbaka från gruppaktiviteten. De samlas i det stora köket där de står och samtalar.

Inom YWAM finns många olika arbeten – varav alla tjänster är ideella.

– Vi har baser över hela världen över 180 länder just nu och ett globalt universitet där vi har olika kurser, säger han.

När Dagen kommer på besök tittar en flicka från Colombia nyfiket ut ur sitt rum. Tillsammans med Anders och Sara sätter vi oss ned i rummet där all undervisning sker. Även sexårige sonen sitter med och fikar, även om det mest är mjölk och socker i hans kaffekopp.

– Nästa höst blir det också bibelskola och gudstjänster i de nya lokalerna, vi ser fram emot att köra på fullt ut, säger Anders Carlsson.

Frun Sara.

---

Fakta: Youth with a mission

  • Youth with a mission, som tidigare kallat sig Ungdom med uppgift, har mellan 16 och 20 augusti bön och evangelisation varje dag tillsammans med Frälsningsarmén, Sverigebönen och Folkungakyrkan i Stockholm.
  • YWAM samarbetar också med bland andra Citykyrkan, One heart church och Frälsningsarméns Templet.

---

Fler artiklar för dig