Nyheter

Unika klippkyrkor hotas av konflikten i Tigray

Lalibelas kyrkor från 1100-talet är klassat som världsarv - nu har rebeller intagit platsen

Staden intill Lalibela i Etiopien intogs förra veckan av rebellerna i TPLF, som strider mot etiopiska regeringsstyrkor. FN vädjar till rebellerna att skydda de berömda kyrkorna.

Klippkyrkorna i Lalibela är ett populärt turistmål, och de är också ett centrum för miljoner ortodoxt troende kristna. Kyrkorna har grävts ut i bergen i ett område som förenas med hjälp av gångar. De tillägnades kung Lalibela, som ville skapa ett “nytt Jerusalem” på 1100-talet, i en period när kristna pilgrimer hindrades av muslimer från att resa till det heliga landet.

Pågått sedan november

Klippkyrkorna finns med på Unescos världsarvslista, och nu oroas många av att kyrkorna kan vara hotade på grund av den blodiga konflikten i Tigray. Lalibela intogs utan strider den 5 augusti av rebellerna inom TPLF, Tigreanska folkets befrielsearmé. Striderna i Tigray har pågått sedan november i fjol, då premiärminister Abiy Ahmed beslutade slå tillbaka mot TPLF.

Nu har striderna också spridit sig till ett större område. Lalibela ligger inte i Tigrayprovinsen utan i Amhara i norra delen av Etiopien. I juni intogs Mekelle, huvudstaden i Tigray, av rebellerna. Därefter har striderna eskalerat i närbelägna Afar och nu alltså även i Amhara.

“Denna skatt måste skyddas”

FN vädjar till rebellerna om att skydda kyrkorna.

– Vi uppmanar TPLF att skydda kulturminnesmärket. Vi uppmanar också parterna i konflikten att upphöra med våldet, sa utrikesdepartementets talesperson Ned Price vid en presskonferens nyligen.

Borgmästaren i Lalibela, Mandefro Tadesse, sa till brittiska BBC att allt nu måste göras för att skydda kyrkorna.

– Det är ett världsarv, och vi måste samarbeta för att se till så att denna skatt skyddas, sa han.

Den nio månader långa konflikten i Etiopien har hittills lett till tusentals dödsoffer, och cirka 1,7 miljoner människor har flytt. Många har drabbats av svält, och är beroende av nödhjälp.

---

Fakta: Klassades som världsarv 1978

  • De elva klippkyrkorna i Lalibela är utgrävda i berget, och enbart taken syns från omgivningen. Interiören av kyrkorna nås genom trappor och gångar.
  • Lalibela ligger cirka 680 kilometer norr om Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

---

Fler artiklar för dig