Nyheter

Jan Guillou: Adaktusson är högerextrem kristdemokrat

Jan Guillou kallar i en krönika Lars Adaktusson för högerextrem kristdemokrat.
– Det säger mer om honom än om mig. Det är hans perspektiv som i sammanhanget är extremt, säger Lars Adaktusson till Dagen.

Författaren och journalisten Jan Guillou skriver i sin kolumn i Aftonbladet att ingenting retar upp den yttersta högern som att påpeka att belägg saknas för att public service-företagen SVT, SR och UR skulle vara vänstervridna.

“När jag i dag ser på de tv-program som extremhögern hatar, vill lägga ner eller sätta under statlig politisk kontroll, så ser jag ingen socialist. Anna Hedenmo och hennes kollegor på Agenda? Kom igen! Nyhetsrådet Mats Knutson i Aktuellt? Knappast”, skriver Guillou och fortsätter:

“Men bland avhoppare från tunga poster i samhällsjournalistiken på SVT hittar vi ju den högerextreme kristdemokraten Lars Adaktusson och den inbitne moderaten K G Bergström.”

Guillous slutsats är därför att public service snarare har en lutning åt höger och allmänborgerlighet.

“Guillou tillhör yttersta vänstern”

Lars Adaktusson tror att orsaken till att Jan Guillou kallar honom högerextrem har att göra med Adaktussons Israelstöd.

– Jan Guillou har genom åren visat att alla som på något sätt stödjer Israel eller står upp för Israels rätt att existera ingår i begreppet högerextremist för honom. Men hans egen bakgrund i den israelisk-palestinska konflikten är djupt bekymmersam, säger han till Dagen.

– Han har själv skrivit om hur han ihop med terrorstämplade DFLP var med om att planera anfall mot israeliska posteringar, och har även varit medlem i kommunistiska KFML en gång i tiden. Han har under hela sitt journalistiska liv tillhört yttersta vänstern, och att han då ser mig som extremhöger måste sättas i det perspektivet.

Journalistiska partisympatier

Vad gäller journalistkårens politiska sympatier, särskilt inom SVT, SR och UR, är Adaktusson inte säker på att den är så allmänborgerlig som Guillou påstår. Guillou hänvisar till en undersökning av journalistkåren som helhet gjord av professor Kent Asp från 1989 och som förnyades 2005.

Där framkom att 33 procent uppgav sig rösta på borgerliga partier och över 60 procent på någon av de rödgröna partierna. Men samtidigt var bortfallet 40 procent, vilket gör undersökningen osäker.

“Förutfattade meningar”

Lars Adaktusson tycker sig däremot ha sett ett vänsterperspektiv efter många års arbete inom public service.

– När jag jobbade på SVT fanns förutfattade meningar som i mångt och mycket utgick från ett vänsterperspektiv. Men det är mer sofistikerat än att säga att varje reporter har någon sorts vänsterlutning, säger han.

Sökt Guillou

Dagen har sökt Jan Guillou för vidare utveckling av varför Adaktusson skulle vara en högerextrem kristdemokrat, men utan framgång.

---

Fakta: Jan Guillou

  • Är född 1944 i Stockholm.
  • Efter studentexamen läste han juridik i två år innan han inledde sin journalistkarriär på tidskriften Fib/Aktuellt 1966. Han fortsatte senare till Folket i Bild/Kulturfront, där han bland annat avslöjade IB, Sveriges hemliga spionorganisation.
  • Guillou har sammanlagt skrivit över fyrtio böcker, varav de tio om Carl Hamilton sålt i över fem miljoner exemplar.
  • Jan Guillou har i en Dagenintervju sagt: “Jag har stor respekt för gudstron, även om jag inte kan dela den själv.”

---

Fler artiklar för dig