Nyheter

Svenska kyrkan i Grekland ser skogsbrändernas förödelse

Lågor slukar både skogar och hus i Grekland efter värmebölja

I Grekland har tusentals människor evakuerats från norra Aten och ön Evia under natten. Brandmän från Sverige, Frankrike, Schweiz, Cypern och Rumänien försöker hjälpa de grekiska brandmännen, som jobbar dygnet runt, att släcka bränderna. Dagen har pratat med Svenska kyrkans kyrkoherde i Grekland.

Skogsbränderna i Grekland har härjat i flera dagar och brandmän, släckningsflygplan och helikoptrar arbetar hårt i en kamp mot klockan för att släcka bränderna i Grekland, som har tvingat tusentals människor att evakuera.

Björn Kling har varit kyrkoherde för Svenska kyrkan i Grekland i ungefär fem år. Just nu är han i ett hus uppe i bergen, ungefär tre timmar från Aten, i den lilla byn Galaxídi.

– I byn jag är i nu var det skogsbrand i går. Jag kunde se branden sprida sig på andra sidan berget och vi kände röken i våra lungor och blev tvungna att gå in. I dag såg jag bara aska utanför huset.

Över 170 bränder

Under dygnet har minst 170 bränder spritt sig över landet. Brandförsvaret trodde att de lyckats släcka många av dem men nu har de blossat upp igen. En kombination av torr mark och starka vindar skapar optimala förutsättningar för bränderna att sprida sig över landet.

– Många vi pratar med är väldigt rädda, de har redan varit med om bränderna som härjade för flera år sedan och när det brinner igen blossar alla känslor upp igen.

Björn Kling berättar att bränderna har spritt sig till stadsmiljöerna, framför allt i norra Aten har många hus brunnit ned och tusentals människor har evakuerats.

– Många i Svenska kyrkans församling har fått sina hus nedbrända och varit tvungna att lämna allt, säger han.

– Grekland är redan ett hårt prövat folk som har överkommit flera kriser på kort tid. Först var det den ekonomiska krisen, sedan flyktingkrisen då många av de som flydde över Medelhavet kom till Grekland och så klart – pandemin.

Varnar för att resa inom landet

Premiärminister Kyriakos Mitsotakis sa i ett tal till nationen under dagen:

– Res ingenstans om det inte är absolut nödvändigt. Och om någon fortfarande förnekar klimatförändringarna, låt dem komma och se intensiteten här.

Flera huvudvägar är antingen avstängda eller svårframkomliga eftersom många vill hem eller till nära och kära. Även motorvägen som leder till Aten har varit avstängd.

– Det spekulerades kring om motorvägen skulle bilda en brandväg, men lågorna tog sig över motorvägen med eftersom vindarna är så starka. Det är vindarna som är värst, säger han.

Församlingen har öppet hela tiden för de som vill nå dem.

– Just nu är vi ett stöd för varandra och vi har krisberedskap. Det handlar mest om att finnas till hands. Några kommer förbi och tänder ett ljus, ber eller sitter ned en stund. Vi har ett bra nätverk här, med intensiv kontakt med alla församlingsmedlemmar.

---

Fakta: Fler bränder i världen

  • Sydeuropa plågas just nu av den värsta värmeböljan på decennier.
  • I Italien har hundratals bränder kring de sicilianska städerna Catania, Palermo och Syrakusa plågat landet.
  • Hittills i år har över 121 000 hektar land och skog brunnit bara i Kalifornien.
  • Flera har också dött i bränder i Turkiet den senaste veckan.
  • Åtminstone Grekland, Italien, Albanien och Nordmakedonien får hjälp av EU för att bekämpa bränderna.

---

Fler artiklar för dig