Nyheter

Han lämnar Svenska kyrkans unga efter omtumlande år

Jakob Schwarz lämnar efter fyra år som förbundsordförande för Svenska kyrkans unga och ser tillbaka på en omvälvande tid.
– Jag tycker att det har varit roligt att få vara med och se barn och ungdomar växa i sin tro, säger Jakob Schwarz till Dagen.

För andra året i rad mellan 5 och 7 augusti håller Svenska kyrkans unga, Svenska kyrkans barn- och ungdomsrörelse, sitt riksårsmöte digitalt – nytt i år är att nuvarande förbundsordförande, Jakob Schwarz, inte kommer ställa upp på omval.

Jakob Schwarz tog över posten som 21-åring under riksårsmötet 2017 efter förra förbundsordförande Amanda Carlshamre. Men efter fyra år på posten ställer han inte upp på omval. Valberedningen har föreslagit Tova Mårtensson som ny förbundsordförande och Victor Joelsson som vice förbundsordförande.

– Jag är säker på att Tova kommer att ta över posten på bästa sätt. Efter 4 år kände jag själv att det var dags att sluta, säger Jakob Schwarz.

Barn och ungas tro – en hjärtefråga

Efter att Jakob Schwarz valdes till ny förbundsordförande under riksårsmötet 2017 berättade han i en intervju för Svenska kyrkans hemsida att en av hans hjärtefrågor var att ge barn och unga kunskap kring sin tro.

– Jag är en driven person. Det jag brinner för vill jag påverka. Mina hjärtefrågor är att barn och unga i Svenska kyrkan ska få växa i tro och ansvar, eftersom jag själv har fått göra det i Svenska Kyrkans Unga. Jag vill att alla ska känna att de har chansen att faktiskt gå från lokalavdelningsaktiv till att bli förbundsordförande, sa Jakob Schwarz i en intervju till Svenska kyrkan då.

I dag, fyra år senare, menar Jakob att det är en av de frågor han har jobbat mest med under perioden som förbundsordförande.

– Jag tycker att det har känts roligt att få ha varit med och hjälpt barn och unga att växa i sin tro. Det är viktigt att de får kunskap om vem Gud är och får en naturlig plats i Svenska kyrkan. Det är en fråga jag har arbetat extra mycket med.

Pandemin har varit en utmaning

Den pågående pandemin har varit en utmaning för förbundet i det stora hela men inte minst för Jakob Schwarz själv och hans sista tid som förbundsordförande. Många av de möten och träffar förbundet har ordnat har skett digitalt.

– Vi har längtat efter att träffa alla igen så det har varit tufft.

Hur ser du på framtiden för Svenska kyrkans unga?

– Jag tror att Tova kommer att ta över posten på bästa sätt och föra förbundet framåt. Det kommer nog bli mycket jobb nu när allt börjar komma tillbaka efter pandemin och verksamheten ska dras i gång på nytt igen, säger Jakob Schwarz.

Fler artiklar för dig