Nyheter

Kristna hbtq-personer anordnar gospelkonsert

På fredag är det gospel och lovsång i Immanuelskyrkan i Stockholm. Där kommer gospelkören Rainbow gospel och ett lovsångsteam att varva gospellåtar med modern lovsång.

Bakom evenemanget Lovsång och gospel under regnbågen står EKHO-Stockholm (ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer), Universitetskyrkan i Stockholm och Immanuelskyrkan.

– Det är lite som en allsångskväll där klassiker som Oh happy day och This little light of mine varvas med nyare gospel och låtar som The blessing, säger initiativtagaren och projektledaren Anton Lundholm.

Saknade lovsångskulturen

Idén fick Anton Lundholm för några år sedan och den har därefter fått mogna långsamt till ett evenemang som nu arrangeras under Prideveckan.

– Från början kom idén från min bakgrund i olika frikyrkliga sammanhang, säger Anton Lundholm, som lämnade frikyrkan för några år sedan när han inte längre kände sig välkommen där. För några år sedan kom han även ut med boken “Välkommen in i min garderob” på Libris förlag.

– Sedan träffade jag andra som var i en liknande situation och som också saknade lovsångskulturen från den karismatiska rörelsen. Därifrån föddes tanken om att göra något tillsammans där man tar vara på den väckelsekristna kulturen.

Olika bakgrunder och teologier

För arrangörerna bakom evenemanget var det viktigaste att skapa ett sammanhang där de enas i kärleken till Jesus.

– Vi har ju inte alla samma bakgrund, övertygelse eller teologi. Vissa vill gå längre och vissa vill inte gå så långt. Det viktiga är vem vi enas kring, säger han.

Många volontärer och musiker har arbetat hårt under coronapandemin med förberedelser och musikarrangemang.

– För mig har det mest varit en personlig längtan efter ett sammanhang där jag kan få höra gospel och lovsång utan att känna att jag ser mig över axeln. Det visade sig att fler delade den längtan.

---

Fakta: Gospel och lovsång under regnbågen

  • Lovsångskvällen arrangeras i Immanuelskyrkan i Stockholm på fredagskvällen.
  • Lovsångsledare är Ida Hammarbacken medan gospelkören består av Rainbow Gospel under ledning av Sabina Lilja och Sara Brannäs.
  • Musik sköts av Malin Amondi Hansén med band.

---

Fler artiklar för dig