Nyheter

Allianskyrkan i Zimbabwe firar 60 år

“Jag trodde inte att kyrkan skulle klara sig”

Allianskyrkan i Zimbabwe firar 60 år i helgen. Festen kommer att gå av stapeln online och pastorn och tidigare Zimbabwe-missionären Christer Karlsson kommer att predika.

Jubileet kommer att ske digitalt på en rad olika plattformar. Kyrkan som i dag är ett starkt och välfungerande samfund har mött sina motgångar – därför är firandet extra viktigt, menar Christer Karlsson, pastor och tidigare missionsarbetare.

christer karlsson

Gud hade andra planer

Under 1970-talet åkte Christer Karlsson och ett gäng andra glada missionärer till Zimbabwe för att arbeta vid Allianskyrkan. Efter en tid i landet fick arbetet plötsligt stoppas till följd av det rådande inbördeskriget och många missionärer var tvungna att fly vind för våg.

– Jag trodde inte att kyrkan skulle klara sig men Gud motbevisade mig. I dag står den på egna ben och tron är starkare än någonsin. Därför är det så viktigt att vi enas och firar tillsammans, berättar Christer Karlsson.

“Vi tackar herren varje dag”

I dag ser det helt annorlunda ut för Allianskyrkan i Zimbabwe. Sedan den sista missionären lämnade för drygt 20 år sedan har utvecklingen gått framåt och i dag har samfundet omkring 60 aktiva församlingar runt om i Afrika.

Tsitsi Chauke är unik i sitt slag som 73-årig kvinnlig kyrkoföreståndare och biskop i Allianskyrkan. Hon menar att firandet av kyrkans 60-årsjubileum är en hyllning till Guds storhet likväl som kyrkans systerkyrkor.

– Vi tackar Herren varje dag för att vi får fortsätta. Tron är så viktig för oss och vi är så tacksamma för våra systerkyrkor som har hjälpt oss igenom svåra tider och har stått vid vår sida, säger Tsitsi Chauke.

Tsitsi Chauke, ledare i Allianskyrkan i Zimbabwe.

Hedersuppdrag

Christer Karlsson ser fram emot att ta del av helgens jubileum både som deltagare men även som predikant. Predikan är förinspelad hemma ifrån arbetsrummet i Vrigstad och handlar huvudsakligen om att Jesus bygger sin församling med både byggstenar och byggarbetare. Det vill säga att alla insatser i en församling är lika mycket värda.

Att han fick uppdraget är något som överraskar honom själv då han inte är den enda som har varit missionär vid Allianskyrkan i Zimbabwe.

– Jag blev så förvånad när jag fick frågan. Givetvis tackade jag ja! Det är ett hedersuppdrag, berättar Christer Karlsson.

---

Fakta: Allianskyrkan i Zimbabwe

  • Allianskyrkan i Zimbawe (TACZ) ligger i Masvingo i Zimbabwe.
  • I dag har kyrkan runt 60 aktiva församlingar runt om i hela landet och är unik då föreståndaren är en kvinna.
  • Kyrkan står helt på egna ben utan missionsarbetare – den sista missionären lämnade för drygt 20 år sedan.
  • Firandet pågår 6 till 8 augusti.

---

Fler artiklar för dig