Nyheter

Kyrka attackerad av radikala buddhister

De senaste veckorna har kyrkan utsatts för hot och trakasserier

En kristen kyrka i sydöstra Bangladesh har attackerats och förstörts två gånger med bara några veckors mellanrum efter att radikala buddhister försökt hota kristna till att överge sin tro och konvertera tillbaka till buddhism.

Enligt Christian Post har en kyrka i byn Suandrapara i bergsområdet Rangamati attackerats efter veckor av hot mot församlingen. Församlingen ska ha meddelats att kyrkan skulle förstöras om de inte på egen hand monterade ned den. Men konvertiterna vägrade.

– Om vi måste offra våra liv är vi beredda att göra det. De hotade oss och försökte få oss att bli buddhister igen, men Jesus är vår frälsare, sa Tubel Chakma Poran Adetion, kyrkans assisterande pastor, till Asia News.

Två attacker

Kristna i Suandrapara byggde den lilla kyrkan tegelsten för tegelsten i januari, med stöd från baptistkyrkan Bangladesh Bawn.

Pastorn berättade att de har samlats och bett tillsammans varje dag trots hoten från de radikala buddhisterna. Efter den första attacken fick församlingen sju dagar på sig att demolera kyrkan och konvertera till buddhism. De kristna vägrade och efter bara tre dagar utfördes ännu en attack.

“Vi vill ha fred”

De radikala buddhisterna och Joan Chakma, ledare för Det förenade folkets demokratiska front (UPDF), en lokal politisk grupp, är nu anklagade för att ha attackerat kyrkan. De ska ha förstört porten, taket, korset och flera andra viktiga delar av kyrkan.

Kyrkans pastor har inte rapporterat attacken mot kyrkan till polisen, och uppger att hon är rädd att det skulle vara farligt för församlingen.

– Vi är en minoritet och buddhisterna kan göra som de vill mot oss, vi vill ha fred och vill gärna tala med dem, sa Tubel Chakma Poran Adetion till Asia News.

---

Fakta: Kristna i Bangladesh

  • Den kristna befolkningen i Bangladesh är officiellt mindre än en procent.
  • Kristna riskerar förföljelse främst från radikala islamister, då majoriteten bekänner sig till islam. (Open Doors)

---

Fler artiklar för dig