Nyheter

Riksdagsledamot ställer fråga om etiopisk-ortodox kyrka

Den omskrivna etiopisk-ortodoxa församlingen i Hagsätra har väckt reaktioner efter Dagens avslöjande. Nu har riksdagsledamoten John Weinerhall ställt en skriftlig fråga till kultur- och demokratiministern Amanda Lind om varför trossamfundet har rätt till fortsatt statligt stöd.

Dagen har tidigare skrivit om det brev som florerat bland medlemmar i en etiopisk-ortodox församling i Stockholmsförorten Hagsätra, där ärkebiskopen ber om donationer till folkmordsanklagade soldater i regionen Tigray i norra Etiopien.

I brevet uppmanas församlingsmedlemmar att skänka pengar till soldater i Tigray som anklagas för att begå folkmord. Kyrkoledaren benämner även vita västerlänningar som landets största ärkefiende och som ett betydande hot mot landets frihet.

Nu har frågan lyfts i riksdagen till kultur- och demokratiministern Amanda Lind.

USA drog in stöd

Det är moderaten och riksdagsledamoten, John Weinerhall, som har reagerat efter Dagens avslöjande och har nu riktat kritik mot ministern i sitt uttalande. Weinerhall menar att det är mycket oetiskt att fortsätta att ge församlingen i Hagsätra bistånd.

“Den 22 juli gick i tidningen Dagen att ta del av mycket uppseende uppgifter om den etiopisk-ortodoxa kyrkan i Sverige. Bland annat har rapporterats att dess ärkebiskop har uppmanat trossamfundets medlemmar att skänka pengar till de soldater som anklagas begå folkmordet i Etiopiens norra region Tigray”, skriver John Weinerhall i sin fråga, och ställer frågan:

“Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av de uttalanden den ledande företrädaren för etiopisk-ortodoxa kyrkan uttalande gjort, sett mot bakgrund av gällande demokrativillkor?”

---

Fakta: Etiopisk-ortodoxa kyrkan

  • Den etiopisk-ortodoxa kyrkan i Sverige grundades 1986 av ärkebiskop Elias.
  • De har drygt 3 000 medlemmar och två församlingar runt om i Sverige.
  • Kyrkan är medlem i Sveriges kristna råd (SKR) och fick förra året drygt 800 000 kronor i statliga bidrag, utbetalat av myndigheten SST.

---

Fler artiklar för dig