Nyheter

Löttorps camping klarade sig utan tältet

“Stämningsfullt att sitta och sjunga tillsammans under öppen himmel”

Elca Löttorp har i sommar fått klara sig utan tältet, men den tre veckor långa mötesserien har genomförts som planerat.
– Vi har haft tur med vädret så vi har klarat att genomföra varje samling, säger David Åström.

Han har tillsammans med sin fru Sarah Åström varit årets värdpar för Elcas sommarkampanj, som ligger intill tidigare Löttorps camping, men som nu heter First camp Löttorp.

Möteskampanjen har varat i tre veckor, med möten morgon och kväll. Det som har varit unikt för i år är att mötena har varit “open-air”. Bänkarna har varit på plats men inte det legendariska blågul-vita tältet, som i många år varit ett av kännetecknen för Löttorps camping.

– De satte inte upp tältet eftersom det, fram till första juni, bara var tillåtet att samla åtta personer. Då tog man beslutet att inte sätta upp tältet i år, men vi kör ändå, sa styrelsen. Då blev det utan tält, säger David Åström.

Har ni saknat tältet?

– Vi som har varit på plats har inte saknat tältet. De första två veckorna var det väldigt varmt här och många har sagt att de var tacksamma över att vi inte haft något tält över oss. Det har varit stämningsfullt på kvällarna att sitta och sjunga tillsammans under öppen himmel, säger Sarah Åström och David Åström håller med:

– Lite Allsång på Skansen-känsla nästan.

Om det var glest i bänkarna i början av möteskampanjen, kom desto fler när restriktionerna lättade och man kunde ta emot 300 personer.

– Fyra personer fick sitta i rad och vi markerade av bänkar så folk inte skulle sitta för tätt. Som mest har vi haft drygt 250 besökare på enskilt möte i år. I år har vi inte behövt säga nej till dem som kommer.

David och Sarah Åström, värdpar för Elca Löttorp.

Storhetstiden

Annat var det under storhetstiden 1970-1993 när bröderna Samuelsons ägde och drev campingen. “Tältsalongen” rymde 2 000 personer och köerna för att få en sittplats började flera timmar innan kvällsmötet. Så var det sju dagar i veckan och till slut fick man ha flera gudstjänster per dag, för att alla skulle få en chans att komma in.

– Det är ju inte den anstormning av publik som det var på 80-talet, säger David Åström.

Men både han och Sarah har upplevt att mötena fyller en viktig funktion även i dag.

– Många har sagt tack för att vi inte har ställt in.

Paret har hälsat folk välkomna och sjungit i varje möte och hållit ihop det hela. Och har det regnat har det varit mellan mötena, inte under.

– Vädret har varit med oss. Att det kunde bli så här bra som det ändå har blivit är över förväntan.

Löttorp.

---

Elca Löttorp

  • Elca står för Evangelisation på Löttorps camping.
  • Elca drivs som en stiftelse och bedriver sommarkampanjer på närliggande tomt till First camp Löttorp.

---

Fler artiklar för dig