Nyheter

FN fick Arken att satsa på kristet alternativ till mindfulness

Församlingen Arken gör en ny satsning på sitt center för återhämtning och friskvård. “Vi vill vara ett kristet alternativ”, säger Linda Bergling, pastor på Arken.

Som ett verktyg för att nå de globala målen i Agenda 2030 vill FN använda sig av mindfulness. Det anses behövas en “inre utveckling” för att kunna hantera komplexa frågor som rör hållbar utveckling, vilket är något tidningen Världen idag har skrivit om.

För församlingen Arken blev det en stark katalysator att öppna ett retreatcenter, förklarar Linda Bergling.

– Vår satsning nu är att möta människor som ännu inte känner till att det finns ett kristet alternativ för hälsa och återhämtning. Vi behöver synliggöra i Sverige att det finns ett alternativ till österländsk andlighet, yoga och buddistisk meditation. Det handlar om upprättelse genom Jesus i stället.

Expandera

Arkens retreatcenter har funnits i några år men har på senare år genomgått en större renovering. Under pandemin har man börjat med retreater i mindre skala, men vill nu utöka verksamheten.

– Vi vill vi sätta i gång mer kraftfullt. Det här är helt nytt och vi kommer att ha väldigt många retreater framöver.

Sjöhamra gård, Arkens retreat-center i Åkersberga.

På vilket sätt skiljer sig era retreater?

– Vi hjälper människor att göra den inre bönen, som för dem in i Guds närvaro. De får överlåta kropp, själ och ande och komma in i den stilla vilan och friden. Vi låter människor ta emot helande och upprättelse i en trygg miljö tillsammans med Jesus.

Arkens retreater vänder sig till dem som lider av utbrändhet, psykisk ohälsa, har cancer eller andra sjukdomar, förklarar Linda Bergling, men tillägger:

– Man behöver inte vara sjuk för att komma till Sjöhamra. Men man behöver stanna upp och lägga undan telefoner och intryck och ta den här tiden för att återhämta sig inför Jesus.

---

Fakta: Sjöhamra gård

  • Ligger i Åkersberga, utanför Stockholm.
  • Ägs och drivs av församlingen Arken.
  • Syftet är att vara ett kristet alternativ till mindfulness och ha Jesus i centrum.
  • På Sjöhamra gård finns även Arkens vårdbolag Hälsolövet som ingår i arbetet.

---

Fler artiklar för dig